Te dni smo v Sloveniji zaradi kraškega požara ugotovili, da nujno potrebujemo okrepiti svoje sile za gašenje iz zraka. Nismo imeli svojih letal, ampak so nam na pomoč priskočile Srbija, Madžarska, Italija, Slovaška in Avstrija s svojimi helikopterji, letala pa sta nam posodili Hrvaška in Romunija.

Foto: Televizija Slovenija

Kmalu bo Slovenija nabavila plovila za gašenje, sedaj pa se odločamo med: kanadrom, spartanom, zračni traktorjem, helikopterjem ... In kaj so prednosti in slabosti posameznih vrst letal?

  1. SPARTAN
    Slovenska vojska že naslednje leto prejme spartan. Gre za transportno vojaško letalo, v katerega napolnimo vodo in z njo gasimo požare iz zraka. Vendar spartan ni specializiran za gašenje. Pomanjkljiv je zato, ker voda ne pade tja, kjer jo potrebujemo, ampak pade v radiju 500 metrov pod letalom. Posledično v tem radiju ne sme biti intervencijskih ekip, kar pa je v primeru hudih požarov težko, saj je bilo teh ekip veliko.
  2. KANADER
    Kanader je letalo, s katerim lahko določimo, kam bo padla voda, posledično pa so lahko v okolici požara tudi intervencijske ekipe. Problem kanadra je v tem, da je drag. Stane 30 milijonov evrov, prav tako pa se ga ta trenutek ne da kupiti, saj so ga proizvajalci prenehali delati. Če se odločimo za kanader, bo nanj potrebno še malo počakati.
  3. ZRAČNI TRAKTORJI
    Zračni traktorji oz. 'air tractorji' so manjša letala, ki jih uporabljajo tudi na Hrvaškem. Prenešajo lahko do 3000 litrov vode. Z zračnimi traktorji se lahko hitro premikamo. Je bistveno cenejši kakor kanader, saj stane 2 milijona evrov.

Kmalu bo znano, za katero vrsto plovil se bo odločila stroka skupaj s politiki, s tem pa bo znano, s čim bomo v prihodnosti gasili velike požare. Ne pozabimo, da so požari zajeli velik del Evrope, posledično bo veliko držav potrebovalo denarno pomoč. Naš premier Robert Golob je ob tem zagotovil, da boo plovila nabavili v najkrajšem možnem času.