Srce je mišica, ki neprestano dela. Da prenaša kisik po telesu, noč in dan črpa kri! Mislite, da najhitreje utripajoče srce pripada zelo veliki živali? Ni res! Večinoma imajo velike živali počasneje utripajoča srca, saj zaradi njihove velikosti kri med potovanjem po telesu opravi daljšo pot. Katero je torej najpočasnejše in najhitrejše živalsko srce?

Celo tri srca ima hobotnica, kar sedem src pa imajo jeguljam podobne ribe, ki se imenujejo glenavice. Foto: EPA

Najhitrejše srce ima rovka!

Rovke so izredno majhne, miškam podobne živali. Morda ste kakšno že srečali kdaj na vrtu, ki je zanjo odlično najdišče polžev in žuželk! Že iz njihovega imena lahko razberemo, da rovke rade gnezijo pod podrtim drevjem in skalami, ali pa si zgradijo podzemno domovanje.

Rovkino srce utripne kar 1200 krat v minuti. Foto: EPA

Najpočasnejši srčni utrip ima kit

Žival z najpočasnejšim srcem pa je sinji kit. Njegovo srce ima petnajst utripov v minuti. Počasnejši srčni utrip imajo lahko le še živali med zimskim spancem ali hibernacijo. Ta podatek je torej dokaz, da lahko imajo izjemno velike živali zelo počasi utripajoče srce.

Nedavno pa so ugotovili, da se med potopom v morske globine kitovo srce še upočasni in utripne celo samo dvakrat v eni minuti. Foto: EPA