Saj jih že poznate nekaj, kajne? Npr. regrat, trpotec, kamilica, tudi npr. čebula, česen, peteršilj; vse te in še mnoge druge rastline, ki jih sicer poznamo pod imenom zelenjava, so zdravilne rastline.

Zaužijemo jih velikokrat kot topel čaj, kot rečeno, pa lahko njihove dele tudi zaužijemo kot običajno hrano (npr. regrat, iz katerega lahko skuhamo čaj ali ga pojemo kot solata).

Regrat. Foto: Bobo
Zdravilne rastline se uporabljajo tudi pri izdelavi zdravil, prehranskih dodatkov, mazil in drugih kozmetičnih izdelkov. Foto: Bobo


Med zdravilne rastline spadajo zelišča in tudi nekatera drevesa in grmi. Zdravilni učinek imajo lahko zdravilne rastline v celoti (npr. korenina, steblo, listi, plodovi) ali pa le nekateri njeni deli (npr. samo cvetovi ali samo stebla, listi in/ali korenine. O tem se moramo dobro prepričati in informirati. Zato vedno, ko se skupaj s starši odpravite morda nabirat kakšno zdravilno rastlino, dobro preberite kakšno knjigo. Mnoge rastline, ki jih najdemo v naravi, so lahko namreč hudo strupene.

Prilagamo nekaj fotografij zdravilnih rastlin

Pasijonka. Foto: Bobo
Iz kopriv lahko skuhamo čaj ali jih pojemo, podobno kot špinačo. Foto: Pixabay
Bezeg. Foto: Bobo
Borovnica. Foto: Bobo
Brin. Foto: Bobo
Ginko. Foto: Bobo
Lipa. Iz cvetov skuhamo zelo zdravilen čaj. Foto: Bobo
Peteršilj. Foto: Bobo
Česen, ki velja za izjemno zdravilno začimbo. Foto: Bobo
Kamilice. Foto: Pixabay