Dolga, čvrsta in gosta dlaka z veliko podlanke je ena od izjemnih značilnosti perzijske mačke. Vsaka mačka z dolgo dlako pa ni perzijska mačka – da bi ustrezala standardu pasme, mora perzijka imeti veliko več kot dolgo dlako!

Poleg dolge dlake je tudi obraz perzijske mačke značilen za to pasmo. Okrogla, široka lobanja z okroglimi ušesi, idealno s šopi dlak in zelo kratek nos. Po njem je še posebej prepoznavna. Dlaka je lahko različnih barv, zelo zanimive so "bele kepice", ki kar kličejo po tem, da jih pobožate. Foto: Pixabay

Perzijska muca mora biti praviloma srednje velike do velike rasti. Maček tehta do sedem kilogramov, mačka do šest kilogramov. Ima nizke, čokate noge.

Enobarvne perzijske muce so lahko črne, bele, rdečkaste in modrikaste, prav tako rjave, golobičasto sive in kremne. Dvobarvne in tribarvne perzijke so prav tako priljubljene, medtem ko je večino dlake obarvane, ostanejo koreni dlake srebrno beli.

Perzijska muca je mirna, a tudi ona ima svoje trenutke, ko je radoživa in rada raziskuje, pleza in praska. takrat zna biti zelo neubogljiva in trmasta. Foto: Pixabay

Še nekaj besed o karakterju perzijske muce

Perzijske mačke veljajo za zelo mirne živali, ki zaradi svoje majhne želje po svobodi, veljajo za popolne hišne ljubljenčke. Zaradi te značilnosti je postala perzijska mačka ena najbolj priljubljenih mačjih pasem v Evropi! Se zelo rade crkljajo s svojim lastnikom in so zelo ljubeče živali.

Kljub temu, da veljajo za zelo uravnotežene, so po naravi še vedno plenilci. Iz tega razloga potrebujejo tudi mirne živali z malo zanimanja za igro, priložnost za raziskovanje, plezanje in igranje. Zato mora biti stanovanje prilagojeno potrebam mačk, ki živijo v njej.

Vsaka muca je rada v družbi svojih mačjih prijateljic. Foto: Pixabay

Če imate doma muco, je smiselno, da ima kakšen svoj kotiček in nekaj rekvizitov, ki ji omogočajo igro. Med zelo znane in praktične sodi praskalnik. Muce ga potrebujejo, da si brusijo kremplje, pa tudi sicer kar tako, da se na takšen način igrajo.

Tudi kakšna žogica pride prav in pa morda poličke za plezanje. Idealno je, če imate tudi teraso ali vsaj balkon, saj seveda tako kot vse živali, obožujejo gibanje na svežem zraku.