Morda niste vedeli, a sol je za človeško telo izredno pomembna. Vezana je na vse minerale v telesu, najbolj na kalcij in fosfor in tvori z njima trio, ki mu pravimo proteza vezave in obloga vsega, kar je sestavljeno v telesu. Sol nujno potrebujemo v krvi, limfi in vseh celicah, od katerih je odvisno naše življenje. Sol tudi varuje telo pred mrazom in toploto, pred okužbami in pred morebitnimi boleznimi. A seveda mora biti te soli ravno prav. Prevelik odmerek soli povzroči ravno nasprotno – zdravstvene težave, ki vodijo v bolezen. Foto: Pixabay
Pokovka je ena izmed jedi, ki vsebuje veliko soli. Pomembna za človeško telo pa je predvsem uporaba zdrave soli. Biti mora neprečiščena, pravimo ji nerafinirana. Ta sol vsebuje veliko zelo zdravih in naravnih mineralov (pri nas je takšna sol iz Piranskih solin ali himalajska sol). Foto: Pixabay
Pretirana izguba soli je za vsako telo in celico v njem velika izguba, ki lahko terja tudi življenje, tako celice kot tudi telesa. Vsak stres ali neravnovesje telesa terja večjo porabo soli, ker jo telo uporabi, da ohrani bazičen pH (pravilno ravnovesje v telesu). Pogosti prehladi ali vnetja in vse bolezni govorijo primarno o izgubi soli v telesu, o nemoči telesa in o neodpornosti. Prvi znaki so občutek žeje, in povečano pitje še bolj razsoli telo, saj s tem odvajamo iz telesa sol in minerale. Brez soli pa noben mineral ne ostane v telesu. Foto: Pixabay
Zato zdravniki priporočajo (predvsem športnikom in tistim, ki opravljajo veliko fizičnega dela), da v prehrani pazijo na dodajanje zdrave soli (kot smo rekli, je zelo zelo velika razlika med nezdravo rafinirano in zdravo nerafinirano soljo, polno mineralov). Takšna sol je kristalna, neprečiščena, nerafinirana, zdrava morska, tudi kamena sol. Priporočljivo jo je zmešati z vodo (temu rečemo fiziološka raztopina) in popiti. Ta nerafinirana sol tudi ni tako zelo slana kot rafinirana in fino mleta. Zato ni nobena težava popiti tri kristalčke soli, zmešane v kozarcu vode. Sicer pa je pravilno razmerje ena čajna žlička zdrave soli na en liter vode. To potem počasi pijemo ves dan. Foto: Pixabay
Ena izmed najbolj slanih jedi je tudi pica, ki nam jo postrežejo v različnih picerijah in restavracijah (seveda je nekoliko odvisno od sestavin, ki jih posamezna pica vsebuje). A na primer suhe salame, trdi sir, pršut, vložene olive, slanina in podobne sestavine so vse izjemno slane). In če na eno pico damo vse te sestavine, se sol seveda samo sešteva. Slano je pa tudi testo. Če si pico pripravimo doma in jo obložimo s svežo zelenjavo in le eno vrsto mladega sira, pica ne bo tako zelo slana. V testo lahko damo tudi zdravo nerafinirano sol in zgodba bo popolnoma drugačna. In še: kako veste, ali je sol zdrava ali ne? Preberite na etiketi, ali gre za rafinirano ali nerafinirano sol. Kot smo dejali, je prava sol za naše telo nerafinirana. Foto: Trappa