Dobrodušni dvobarvni medvedje prihajajo iz zmrzljivih predelov severne Kitajske. Radi grizljajo bambus, zagotovo pa nisi vedel, da se podobno radi valjajo v snegu! Pandje vragolije na snegu so s kamero ujeli v Smitsonovem živalskem vrtu v ZDA. Ne spreglej pandjih prevalov v videu na dnu prispevka!

Pandji črno-beli kožuh je v resnici njihova varovalna barva

V njihovem domačem okolju je namreč veliko skal in snega, med katerimi se z volni podobnim toplim kožuhom zlahka skrijejo. Veliki pande sicer spadajo med ogrožene živali. V naravi naj bi jih živelo le še malo.

Čeprav to počne večina drugih velikih medvedov, zimski spanec za velike pande ni značilen. Foto: EPA

So tudi redki medvedje, ki si ne uredijo brloga. Zaspijo namreč lahko kar v kakšni jami ali pa v votlem drevesnem deblu, ki ga najdejo. Pa si že slišal, da so pande v nekaterih stvareh podobni ljudem? Zagotovo nisi vedel, da se celo skrijejo pred drugimi, kadar jim je nerodno. Še posebej rade se skrijejo, kadar padejo.

Pande pri padcih varuje njihova telesna maščoba. Varuje jih pred zlomi, kadar omahnejo z visokih dreves, prav pa jim pride tudi, ko se zviti v kepico kotalijo po sveže zapadlem snegu. Razigranega pando na odeji iz snega najdeš v posnetku spodaj! Foto: EPA