Če želite postati duhovnik oziroma teolog je potrebno po srednji šoli na študij teologije. Tam podrobneje spoznate sveto pismo in ostalo literaturo, ki je za opravljanje tega dela osnova.

Morda niste vedeli, a v krščanski religiji obstajajo vsi ti poklici: diakon, duhovnik, kaplan, vikar, pater, kurat, župnik, dekan, arhidiakon, škof, nadškof, metropolit, nuncij, prelat, kardinal in papež. Foto: Pixabay

Duhovnik opravlja svete maše v cerkvah, kapelah in drugod (po dogovoru). Hkrati lahko vodi tudi verouk, biblične skupine, pevski zbor, pripravo na zakon in ostale delavnice, predavanja in podobno.

Teolog ima poleg vzgojnega dela tudi bogoslužna opravila: vsakodnevno maševanje in delitev zakramentov, kot je krst, spoved, poroka, bolniško maziljenje in pogreb. Foto: Pixabay

Kot smo že dejali, je za opravljanje poklica teologa, potrebno končati univerzitetni študij teologije in tako postati diplomirani teolog. S študijem si pridobi ustrezno izobrazbo, usposobljenost, razgledanost in odprtost za vsa temeljna vprašanja človeka in družbe. Pridobi potrebna teoretična in praktična znanja in pedagoške, metodične in didaktične spretnosti za opravljanje svojega dela: poznavanje Svetega pisma, cerkvene zgodovine, teologije, osnov poučevanja in dela v skupinah. Za teologa je pomembno, da se dobro pisno in ustno izraža.