V primeru, da preneha delovati elektromotor v proizvodnji, v pralnem stroju, črpalki ali kje drugje, sta naši edini rešitvi nakup novega stroja ali obisk elektromehanika, ki poskrbi za popravilo.

Za pomoč pokličemo elektromehanika, ko se stroj preveč segreva oziroma pregori bakrena žička ali varovalka v elektromotorju. Foto: Pixabay

Do okvare pride, ko je obremenitev elektromotorja prevelika ali pa delovanje stroja oslabi zaradi vdora vlage, ki je največji sovražnik elektromotorjev.

Prav tako elektromehanik poskrbi za menjavo ležajev na elektromotorju ter popravlja navtija in vezave v elektromotorjih za robote. Delo ponuja uvajanje novosti v delovni proces ter samostojno reševanje strokovne problematike s področja elektromehanike. To vedno ponuja izziv pri opravljanju poklica in ga dela zanimivega. Foto: BoBo

Potrebno je imeti veliko volje in veselja do poklica, da se okvaro do konca odpravi. Kar se tiče osebnosti, morajo biti elektromehaniki zelo natančni in potrpežljivi, saj najpomembnejša faza popravila obsega zelo dosledno popravilo bakrene žice v tuljavo. Delo elektromehanika zahteva resnično zelo vztrajnega človeka.

Še več informacij vas čaka v spodnjem videoposnetku:

Elektroinštalater, 1. del
Elektroinštalater, 2. del

Poleg tega mora imeti delavec tudi željo po nenehnem izpopolnjevanju in dopolnjevanju znanja, saj se pojavljajo nove vrste elektromotorjev z novimi lastnostmi in napakami, ki potrebujejo drugačno popravilo od prejšnjih.

Tako se elektromehanik vseskozi uči in izpopolnjuje, na primer s tečajem iz varstva pri delu ali s tečajem za upravljanje frekvenčnih regulatorjev.