Farmacevt v industriji dela kot tehnik v proizvodnji zdravil, kontroli razvoja, pri raziskavah in v pripravi zdravil pa tudi v komercialnem in tehničnem delu, torej na podpornem področju. Magister farmacije dela v nabavi, pri pripravi proizvodnje, v kontroli kakovosti, pri registracijah zdravil, v razvoju in marketingu.

Farmacevtski tehnik sodeluje pri raziskavah v laboratorijih in sodeluje pri analizah zdravil. Tudi farmacevti z višjo izobrazbo lahko sodelujejo v laboratorijih, predvsem ko gre za raziskovanje novih dognanj na področju zdravil. Foto: Pixabay

Delo farmacevta v industriji je odvisno od stopnje njegove izobrazbe. Farmacevt s srednješolsko izobrazbo dela v proizvodnji, v kontroli razvoja, pri raziskavah zdravil pa tudi v komercialnem in tehničnem delu.

V proizvodnji tako skrbi za pripravo zdravil, njegovo delo poteka ob strojih, na oddelkih priprave različnih izdelkov in tablet.

Natančnost, natančnost in še enkrat natančnost. Že ena milijoninka kapljice določene snovi je lahko preveč ali premalo. Foto: Pixabay

Farmacevti mora biti pri svojem delu izjemno natančni, dobro morajo poznati različne snovi, ki so del določenega zdravila.

Znanstveniki, ki delujejo na področju iznajdb novih zdravil tesno sodelujejo z zdravniki različnih področij, mikrobiologi in drugimi strokovnjaki. Njihovo delo je izjemno odgovorno in natančno.

Kakšno je delo farmacevta lekarnarja?

Vpogled v delo farmacevta

Končno izdelek je po navadi večletno mednarodno raziskovanje različnih strokovnjakov, ki proslavijo izid kakovostnega neoporečnega zdravila. Le-ta je lahko v različnih oblikah (injekcija, tableta, kapsula, mazilo, prah, sirup ali kaj drugega).

Ko določeno novo zdravilo pride na trg, se pravo delo šele prične. Zdravilo se nato spremlja pri uporabnih, opravlja se različne analize, raziskave in poročila.

Farmacevta zanimajo predvsem naravoslovne vede, kot so fizika, kemija, matematika in biologija. Sicer naj bi farmacevt sam spoznal, katero vrsto dela želi opravljati tudi glede na svoje osebnostne lastnosti. Analitičen posameznik, ki se želi poglabljati v eno področje farmacevtske dejavnosti, je najbolj primeren za tehnologa analitika. Komunikativen farmacevt, ki ga veseli delo z ljudmi, se lahko zaposli tudi v sektorju za trženje in promocijo. Foto: Pixabay

Farmacevt tehnolog

Farmacevt (tehnolog)

Kako pa lahko postaneš magister farmacije?

Farmacevt/ka