Kakšno je delo aranžerja?V prvi vrsti skrbi za urejenost izložb in notranjost prodajaln. Proučuje tudi želje in potrebe potrošnikov, torej tistih, ki pridejo v trgovino. Mora biti tudi kreativen, saj ljudje, ki prihajajo v trgovino ali se sprehodijo mimo izložb, bodo pogled usmerili in ga ustavili le na izložbi, ki je posebna, drugačna, zanimiva.

Aranžer v izložbah razstavi prodajno blago, da je bolj opazno in vabljivo za kupce. Največkrat si zamisli določeno zgodbo, ki jo skozi izdelke tudi predstavi. Foto: Pixabay

Aranžer pri svojem delu uporablja veliko domišljije, vedeti mora tudi, za koga se izložba oziroma okrasitev v trgovini namenja (za otroke, starejše, poročene pare in podobno).

Kakšen mora biti aranžer po značaju?Aranžersko delo zahteva izvirnost, samoiniciativnost, drznost in ustvarjalnost, pa tudi kritičnost. Kot smo že dejali, mora izložba izžarevat določeno zgodbo, ki mora biti čim bolj izvirna, čim bolj zanimiva.

Primer izložbe, kjer lahko vidimo čevlje. Foto: Pixabay

Kako poteka njegovo delo?
Aranžerjevo delo poteka sede, stoje, kleče, v pripognjenem ali iztegnjenem položaju. Prenašati mora težja bremena, se vzpenjati po lestvi ali pa se plaziti v majhnih in ozkih razstavnih prostorih.

Največkrat delo opravlja v dnevnem času, včasih tudi ponoči ter ob nedeljah in praznikih. Lahko je v stiku z električno napeljavo, saj na razstavnih površinah usmerja svetlobna telesa. Med delom je lahko izpostavljen vročini, mrazu, izogibati se mora padcem na mokrih tleh.