Psiholog pomaga ljudem s čustvenimi, vedenjskimi, učnimi ali osebnostnimi težavami. Po njegovo pomoč se obračajo otroci v osnovni ali srednji šoli, tudi študentje in seveda odrasli.

Če imamo kakšne resne težave, ki so povezane z našim čustvovanjem in psihološkim neravnovesjem, ni odveč, če obiščemo psihologa. Foto: Pixabay

Če želi psiholog uspešno opravljati pogovore z nekom, ki ima težave, mora vzpostaviti zaupno okolje. Ko pacient psihologu zaupa, se lahko sprosti in se sooči s čustvi, ki jih običajno ne upa izraziti.
Izkušen psiholog je sposoben prepoznati takšna čustva na način, ki pacienta ne ogroža in celo poveča njegovo samospoštovanje in samozavest.
Ta proces se lahko zaključi po nekaj srečanjih ali pa šele po daljšem času.

Odraslim, kakor tudi otrokom in mladostnikom je v določenih obdobjih izredno težko in hudo. Takrat potrebujejo veliko razumevanja in topline. Nikakor pa ne grajanja in obtoževanja. Lahko gre za hude travme in psihološke bolečine, ki se zasidrajo globoko v misli in srce. Če jih oseba na lep način ne odpravi, so lahko za posledico hude depresije in brezvoljnost. Foto: Pixabay


Psiholog dela z otroki in mladostniki ter z odraslimi ali starostniki tako na področju zdravljenja kot preventive in zdravstvene psihologije. Lahko se naročimo le na en posvet, še bolj dobrodošlo pa je, da ga ob resnejših težavah obiskujemo kar večkrat.

Pri delu psiholog uporablja psihološke teste, vprašalnike in druge pripomočke za psihološko diagnostiko (poimenovanje psihološke motnje, ki so lahko velikokrat le prehodne narave).

Dober psiholog zna iz osebe, ki ima psihološke težave izvleči vzrok zanje. Velokokrat pomaga že samo to, da pozorno posluša. Foto: Pixabay

Psiholog, ki dela neposredno z ljudmi, mora biti razumevajoč in toleranten. Zna obravnavati ekstremno čustvenost in preobčutljivost pacientov in se ne boji raziskovati težke in boleče izkušnje njihovega življenja. Psiholog mora biti zrela osebnost, ki zna pazljivo poslušati in se vživeti v občutke in čustva pacientov.