Scenarist napiše scenarij, ki bi mu lahko rekli tudi "vsebina določenega umetniškega dela".

Scenarij se piše za gledališko predstavo, za radijsko oddajo, televizijsko oddajo, film, risanko, kakšen nastop ali šov, tudi za plesno predstavo in sploh vse, kar vidimo in slišimo na odru, na radiu, televziji, na kakšrni koli oddaji na internetu in podobno.

Scenarist napiše scenarij, ki je tako imenovana zgodba določenega umetniškega dela (gledališke predstave, filma, nastopa, šova in podobno). Foto: Pixabay

Scenarij je potreben vedno tam, kjer je vpletenih več nastopajočih (ali tudi samo en), to pa zato, da ne pride "do zmede" in da je jasno določeno, "kdaj je kdo na vrsti, zakaj in kako". In predvsem, kaj ta nastopajoči govori (torej gola vsebina povedanega ali zaigranega; to je scenarij).
Scenarij je torej zgodba, glavni element določenega umetniškega dela. Se pravi, če gledamo film, je zgodba element scenarija.

Scenarij je lahko resničen, zgodovinski, plod domišljije, ...
Scenarist lahko napiše zgodbo oziroma scenarij na podlagi resničnih dogodkov. Lahko so vsi dogodki izmišljeni, lahko so delno izmišljeni; skratka, vse je odvisno od njegove ideje za scenarij.

Bujna, zanimiva domišljija in res izvirne ideje so lastnosti, ki so pri scenaristih zelo zaželjene, če ne že kar nujne. Foto: Pixabay

Kdo lahko postane scenarist?
Poklic scenarista lahko opravlja nekdo, ki ima dober občutek za potek zgodbe. Potrebna je tudi dobra koncentracija, biti moraš dober pripovedovalec z zelo zanimivimi idejami. Brez bujne domišljije tudi ne gre, saj nihče ne mara "dolgočasnih" scenarijev.

Ko scenarist napiše scenarij, sodeluje tudi z drugimi ustvarjalci, ki so potrebni, da se scenarij prikaže drugim ljudem. Scenarist tako sodeluje z režiserji, igralci, pripovedovalci, plesalci in mnogimi ostalimi. Foto: Pixabay

Vabljeni tudi k ogledu tega videoposnetka, kjer bosta lahko slišali, kaj je o svojem delu povedal scenarist Miroslav Mandić in scenaristka Barbara Zemljič. Slišali boste tudi, kaj je scenarij, o čem se razlikuje od drugih pisanih del in kaj so lastnosti dobrega scenarija.

Scenarist