Osnovno delovno opravilo trenerja je treniranje in priprava športnikov na tekmovanje. Športni trener lahko vodi treninge točno določenega športa, lahko je pa tudi osebni kondicijski trener v fitnesu, kjer pomaga ljudem do željenih rezultatov.

V procesu priprave športnikov trener vzgaja, uči in trenira športnika in ima zaradi tega pomemben vpliv na širjenje in bogatitev športne kulture. Pri delu izvaja tudi vodstvene, učne, vzgojne, administrativne in tehnične naloge. Vse te naloge se medsebojno prepletajo glede na cilje priprave športnikov, njihove starosti, dolžine športnega staža in značilnosti okolja, v katerem poteka proces priprave.

Športni trener lahko trenira otroke, mladino ali odrasle, tudi upokojence. Lahko dela v fitnesih ali trenira določen šport v naravi ali telovadnici. Foto: Pixabay

Katere pripomočke potrebuje?

Trener potrebuje ustrezne delovne pripomočke in opremo, s katero lahko opravlja svoje delo. Gre za posebne pripomočke, ki so namenjeni razmigavanju določenega dela telesa 7trakovi, uteži, žoge, ...).

Trener pomaga svojim varovancem in športnikom, da ostanejo vztrajni in da ne obupajo. Izjemnega pomena je prijazen pristop. Foto: Pixabay

Trener je strpen do drugače mislečih. Za uspešnost trenerja je koristna splošna želja po uspehu, visoka raven prizadevanja, novosti, želja po napredku, trajen napor, vztrajnost pri premagovanju ovir, nagnjenost k tveganju in raziskovanju. Trener ohranja ustvarjalnost tudi v situacijah konflikta, stresa in duševne napetosti.

Je pa zelo odvisno, s katerim športom se športni trener ukvarja in poglablja. Trener nogometa seveda pozna ta šport do potankosti, medtem, ko trener juda, judo, trener smučanja, smučanje in tako naprej.

Trenerji nosijo tudi veliko odgovornost in morajo vedeti, v kakšnem stanju so športniki, ki trenirajo z njim. To pa zato, da ne pride so nepotrebnih poškodb. Foto: Pixabay
Kakšno je delo športnega trenerja?