Airsoft je vojaški simulacijski šport, pri katerem se uporabljajo "pištolice", ki izstreljujejo kroglice iz trde plastike premera 6 mm. Obleka spominja na vojaško, igralci so tudi po obrazu lahko precej zamaskirani.

Aircraft se je razvil v Aziji (Japonska, Hongkong), kjer je zaradi strogih zakonov zelo težko zakonito pridobiti orožje. Replike airsofta so v Sloveniji dovoljene, saj jih po zakonodaji uvrščamo med igrače, kljub temu pa ob uporabi pomanjkljive zaščitne opreme zlahka pride do poškodb. Zato je treba imeti ustrezno zaščitno opremo. Foto: Pixabay

Razlike med paintballom in airsoftom

Pri airsoftu se poskušajo približati temu, da je orožje čim bolj podobno pravemu orožju. Strelivo je tako shranjeno v okvirju, prav tako tudi ni zunanje jeklenke za plin. Orožje za airsoft lahko deluje tudi na baterije.


Strelivo za airsoft je po navadi veliko cenejše od streliva za paintball, vendar se tudi kakovost in cena posameznih kroglic tako pri airsoftu kot pri paintballu lahko močno razlikujeta. Igralci pri airsoftu potrebujejo le zaščitna očala in ne tudi maske. Pri airsoftu se po navadi pričakuje, da ima vsak igralec v klubu svojo lastno kupljeno opremo.

Kakšne so pištole?

Potezne ali vzmetne – pogonsko sredstvo je stisnjen zrak, ki ga stisne vzmet, ki smo jo napeli z ročno nastavitvijo.
Plinske – pogonsko sredstvo je potisni plin (imenovan "green gas") oz. ogljikov dioksid.
Električne – pogonsko sredstvo je stisnjen zrak, ki ga stisne vzmet, ki jo je prek zobnikov napel elektromotor, ki se napaja iz baterijskih celic.

Zaščita

Osnovna zaščitna oprema so zaščitna očala. Še bolj so priporočene maske, ki varujejo celoten obraz, tudi oči. To opremo se lahko nadgradi z zaščitnimi jopiči in čelado. Obleka pa je sicer vojaška oziroma z vojaškimi vzorci.

Od opreme so koristni tudi ščitniki na kolenih in komolcih (za blažitev udarca) ter vojaška oblačila (za zaščito, krinko in pristen videz). Foto: Pixabay