Jadrnica je vodno plovilo na jadra. Zaradi jader je jadrnica tudi dobila ime. Če jadramo takrat, ko je ravno prav vetra, se jadra odprejo, nastavijo na primeren način in plujemo po morju brez kakršne koli druge pomoči in goriva, saj je njeno osnovno pogonsko sredstvo veter.

Zaradi tega sodi jadranje med izredno ekološko obliko preživljanja dopusta. Nafto oziroma bencin potrebujemo le v bližini marin, takrat ko ni primernega vetra, takrat ko je vetra preveč (se lahko jadra potrgajo), takrat, ko smo v bližini lokacije, kjer bomo sidrali (parkirali jadrnico).

Vsaka jadrnica ima svoje ime in določeno parkirno mesto v marini. Foto: Tanja Mojzer

Poznamo več različnih tipov jadrnic

Jadrnice lahko delimo na mnogo načinov, npr. po velikosti, namenu, številu jamborov, razvrstitvi jader ali številu trupov (enojni trup in jadrnice z več trupi). Jadrnica z enojnim trupom ni pretirano stabilna in potrebuje za večjo stabilnost protiutež, da se ne prevrne, ko se v jadra ujame veter.

Ta problem rešijo predvsem s kobilico, ki je velik železni del pod vodo. Če boste imeli kdaj priložnost videti jadrnico v celoti na suhem, si oglejte, kako velika je dejansko kobilica. Jadrnice z več trupi so veliko bolj stabilne saj imajo stabilnejšo zasnovo. Jadrnice z dvema trupoma imenujemo katamarani, s tremi trupi pa trimarani.

Na sredini je jadrnica katamaran, ki ima dva trupa. Foto: Tanja Mojzer

In še nekaj besed o tekmovanju z jadrnicami (regate)

Športno jadranje je vodni šport, ki zajema tako zasnovo in izdelavo jadrnic in jader kot tudi preučevanje vremena, vetrov in morskih tokov. Je raznovrsten in zajema veliko tekmovalnih disciplin, ki potekajo od manjših trimetrskih jadrnicah vse do velikih dvestometrskih.

Športno jadranje je v programu poletnih olimpijskih iger vse od prvih Poletnih olimpijskih iger 1896, ko pa je bila tekma zaradi neugodnega vremena odpovedana. Sicer pa obstaja tudi mnogo tekem (regat), ki jih organizirajo različna društva, lahko tudi marine in drugi ljubitelji jadranja.

Pri regatah se oblikuje skupina jadralcev, ki so na jadrnici in vključeni v tekmo. Vsakemu se dodeli natančna naloga (ena oseba je za krmilom, druga gleda levo, tretja npr. gleda desno, ena oseba gleda smer, vreme in podobno). Regate so lahko na relativno kratkih razdaljah, kjer so postavljene boje (napihljive žoge v vodi), lahko pa se tekmuje tudi na daljših razdaljah (npr. kako iz enega otoka priti do drugega). Vse je odvisno od razpisane poti.

Video, kjer si lahko ogledate, kako izgleda dopust z jadrnico.

Potep z jadrnico

Nekateri veliki ljubitelji morja in jadranja se odločijo tudi za jadranje okrog sveta. V tem primeru prejadrajo velik Indijski in Atlantski ocean. Gre za izjemno pogumno potezo, kajti ko si na odprtem morju sredi oceana, nimaš kam pobegniti v primeru kakšne velike nevihte, orkana, cunamija in podobno.

Zato se za to obliko potovanja okrog sveta odločijo resnično najbolj vešči jadralci, ki ne samo, da znajo zelo dobro jadrati in poznajo zakonitosti, ki veljajo na morju, ampak morajo znati tudi pravilno odreagirati v primeru kakšnih težav in znat tudi morda popraviti jadrnico, se znajti, kako poklicati prvo pomoč, nuditi oporo ostalim jadralcem in podobno.

Tukaj lahko spoznate majhno jadrnico optimist, ki jo mnogi vozniki jadranja uporabljajo za učenje, preden se lotijo jadranja z veliko jadrnico

Firbcologi: Kako je jadrati z optimistom?

Tako pa so pred leti jadrali zmagovalci Malih sivih celic

Nagradno jadranje z Delfin Charterjem

Preden se odpravimo jadrati, je potrebno dobro poznati sebe in biti prepričan, da ti ravnotežje in gibanje na valovih ne povzroča slabosti in ostalih težav.

Na jadrnici se namreč po navadi preživi cel dan in tudi celo noč, saj imajo počitniške jadrnice kabine za spanje. Na jadrnici se lahko tudi kuha, skratka, gre za "stanovanje na valovih".

Potujemo od kraja do kraja, kjer se jadrnico lahko priveže in si ogledamo tudi kopno (kakšno mesto, znamenitost, gremo na kosilo in podobno), a večino časa se preživi na jadrnici.

Firbcologi so si ogledali tudi regato in največjo jadrnico na svetu

JADRANJE: Kakšna je največja športna jadrnica na svetu?

Gremo na izlet

Izlet: Jadranje