Kolesarstvo je aktivnost vožnje s kolesom, ki se uporablja tako v transportne namene, kot za namene športa, rekreacije ali turizma. Pri tem se kot glavni pripomoček uporablja kolo oziroma njegove različice, kot je na primer trokolo ali dvokolo (predvsem za slepe in slabovidne osebe). Pojem kolesarstvo lahko označuje vsakodnevno vožnjo s kolesom po opravkih, rekreacijo ali profesionalno ukvarjanje s tem športom.

Pod pojmom kolesarstvo največkrat mislimo profesionalno kolesarstvo s kolesarskimi tekmami. A kolesarstvo zajema tudi vožnjo s kolesom kar tako, za lasten užitek in razmigavanje ter spoznavanje krajev. Foto: Pixabay

Kolesarstvo je ekološko
Ste že kdaj razmišljali, da se lahko iz enega kraja do drugega odpravite s kolesom? Ne samo, da je to neskončno zdravo, ker boste tako razgibali telo, ampak je tudi do okolja prijazno.

Priljubljenost kolesarstva, ki je sprva v 19. stoletju služilo kot prevoz, hitrejši od hoje, narašča, saj je v zadnjih letih postalo prav kolesarstvo najpogostejša oblika rekreacije. V Sloveniji se lahko pohvalimo, da imamo zelo lepo urejene kolesarske poti, ki kar vabijo na družinske izlete.

Za kolesarjenje potrebujemo le kolo in primerno obutev – športne copate. Pa tudi čelado in ščitnike za kolena in komolce v primeru padcev. Foto: Pixabay