Rolanje in kotalkanje sta si med seboj zelo podobni. Kotalke so morda resda že malce "iz mode", so pa po sami tehniki zelo podobne rolanju. Le da se kotalke načeloma zavežejo, rolerji pa zapnejo, podobno kot pri smučanju pancerji.

Rolanje je zelo sproščujoče, mnogi rolaji namesto kolesarijo na poti v šolo ali to počnejo za sprostitev. Foto: Pixabay

Rolanje je odlično za urjenje ravnotežja
Rolanje izboljšuje odzivnost in gibčnost telesa, kar vam koristi pri opravljanju vsakodnevnih opravil. Poleg tega velja, da več ko boste vadili, bolj bodo vaši gibi skladni in tudi počutje, samozavest in drža se popravijo.

Rolanje je dobro za srce
Pol ure tega športa je treba, da utrip srca naraste na 150 utripov na minuto. Je torej odlična kardiovadba, ki poleg zdravja srca zagotavlja še močna pljuča in dobro kondicijo. Vse pozitivne vplive lahko povečate z intervalnim rolanjem, pri katerem hitrost ni konstantna, ampak izmenoma upočasnjujete in pospešujete. Po svojih zmogljivostih in primerno svoji hitrosti, pri kateri se počutite varno.

Rolanje izboljšuje koncentracijo
Vsaka vadba pripomore k boljšemu počutju, rolanje pa ima zaradi ponavljajočih se gibov in prijetnega ritma posebno pozitiven učinek. Hkrati zagotavlja občutek svobode in dviguje samozavest, kar se pozitivno izraža v počutju. Po rolanju se izboljša koncentracija, da se pozneje lahko lažje učite, saj se podobno kot pri drugih športih možgani "nadihajo kisika".

Pomembno: Ne obremenjuje sklepov
Tekoči gibi pri rolanju ne obremenjujejo sklepov toliko, kolikor jih, denimo, tek ali ples. Obremenitve na kolena in gležnje so med rolanjem dvakrat manjše kot med tekom. Pol ure tega športa učinkuje kot pol ure teka, le da sklepi, zlasti kolena in gležnji, trpijo precej manj.

Kotalke, ki so nekakšne predhodnice rolerjev, čeprav jih mnogi obožujejo še danes. Foto: Pixabay

Še nekaj o zaščitni opremi
Rolati se je vedno treba svojim zmogljivostim primerno, zato nikar ne tekmujte v hitrosti z nikomer, ki mu gre bolje kot vam in je rolanja že zelo vajen. Padci so namreč lahko hitri in povzročijo hude poškodbe, vse do zloma udov ali hujših poškodb. To se pa pri takšnih "tekmovanjih" lahko zgodi. Rolajte raje počasi in varno, tako kot je vam najudobneje.
Od zaščitne opreme je izredno priporočljivo nositi ščitnike za kolena, komolce, tudi kakšno zaščito na podlahti in pa obvezno čelado.

Rolanje in kotalkanje zna biti izjemno sproščujoče in nekoliko adrenalinsko. Foto: Pixabay
Ristanc in rolerji

Obstaja tudi hokej na rolerjih, kar je še posebej zahteven šport. Preverite, kakšna oprema je potrebna in v čem je razlika med pravim hokejem na ledu in hokejem na rolerjih!

HOKEJ NA ROLERJIH: Kako igramo hokej na rolerjih?