Odbojka na mivki je olimpijski moštveni šport z žogo in je različica odbojke, ki se igra v dvorani. Med seboj tekmujeta dve ekipi, ki ju loči mreža, v vsaki ekipi sta dva igralca oziroma igralki.

Odbojka na mivki je največkrat oblika rekreacije ob morju. Zato je na plažah veliko odbojkarskih igrišč. Foto: Pixabay

Cilj igre je poslati žogo v nasprotno polje, tako da se dotakne nasprotnikovega igrišča, ter preprečiti, da se žoga dotakne polja na svoji strani.

Pri tem moraš pravilno odbiti žogo, ne smeš se dotakniti mreže, žoge ne smeš odbiti več kot trikrat, prav tako ne smeš narediti prestopa. To so osnovna pravila, ki veljajo za odbojko v dvorani, kakor tudi na mivki.

Po pravilih sta samo dva igralca v eni ekipi. Če igramo za sprostitev, pa je tudi število igralcev lahko po dogovoru. Foto: Pixabay

Podlaga za odbojko na mivki je, kot že samo ime pove, drobni pesek, ki mu pravimo mivka. Polje je veliko 8 m × 8 m, označeno je s črtami. Največkrat je igrišče zunaj na odprtem, lahko je pa tudi v dvorani.

Podoba odbojkarskega igrišča ob morju. Foto: Pixabay

Zgodovina odbojke na mivki
Igra se je razvila okoli leta 1920 v Santa Monici, desetletje pozneje pa se je pojavila tudi v Evropi. Prva uradna liga je bila leta 1960 v Santa Monici.

Odbojka na mivki - olimpijski šport

Šport se je prvič predstavil na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni kot demonstracijski šport. Uradno pa je odbojka na mivki postala olimpijski šport na Olimpijskih igrah 1996 v Atlanti.

Tudi v eni od oddaj Dobro jutro je bilo govora o odbojki na mivki

Še vpogled na igro na portoroški plaži

Obisk pri odbojkarjih na mivki na portoroški plaži.