Plavanje je šport, ki ga lahko prakticiramo skozi vse leto, saj obstajajo dvorane z bazeni, kjer lahko plavamo tudi pozimi. Sicer so za plavanje primerna tudi jezera, morje in reke oziroma kakršenkoli izvir vode, ki ima zadostno globino in dovolj prostora za plavalne zamahe.

Najpogosteje se plava poleti. Foto: Pixabay

Po definiciji je plavanje aktivnost premikanja živih bitji v vodi, ki vključuje zadrževanje na površini in premikanje v želeni smeri. Za razliko od potapljanja, kjer se vse odvija pod vodno gladino, je pri plavanju omogočeno normalno dihanje.

Plavanje je tudi standardna disciplina na olimpijskih igrah in zelo razširjena ter priljubljena oblika rekreacije tako pri moškem kot pri ženskem spolu.

Pri plavanju dela in se razvija ogromno različnih mišic. Poleg tega, da je plavanje samostojni šport, je tudi sestavni del nekaterih drugih športov kot so vaterpolo, triatlon, peteroboj, znanje plavanje pa je nujno tudi pri športih kot so jadranje, veslanje, potapljanje, skoki v vodo in ostali vodni športi.

Plavalne discipline: delfin, hrbtno, prsno, prosto-kravl.

Če se odločite, da boste trenirali plavanje, boste kmalu na telesu opazili veliko mišic. Med plavanjem namreč močno treniramo, čeprav to en pride tako do izraza kot na primer pri fitnesu. Foto: Pixabay

Plava se na 100m, 200m ali 400m. Prva četrtina se praviloma začne z delfinom.

Sledijo mu ostale discipline po vrstnem redu: hrbtno, prsno, kravl. Vrstni red se spremeni pri, na tekmovanjih ljubih »štafetah«, kjer se zaradi lažje predaje štafete tekma začne iz vode kar pomeni s hrbtnim slogom plavanja.

Rekreativno plavanje v bazenu zahteva tudi ustrezno plavalno opremo. Seveda naj to ne bodo bikinke iz zadnjega modnega kataloga, saj jih boste pod vodo hitro izgubile. Enako velja za moške, ki si z izborom svojih najljubših bermud, ne boste ravno naredili usluge. Te v vodi namreč delujejo kot padalo in vas bodo pri plavanju zavirale.

Pri olimpijski disciplini plavanje je seveda zelo pomemben čas, ki ga porabimo, da preplavamo določeno razdaljo. Če pa plavate samo reakreativno, pa je plavanje zelo sproščujoče za telo. Foto: Reuters

Kakšna je plavalna oprema?

Športne kopalke
Najpomembneje je, da se v kopalkah dobro počutite ter da so čim bolj oprijete, kar plavalcu omogoči nemoteno drsenje skozi vodo.

Očala
Pomebno je, da vam očala “sedejo” na glavo. Paziti morate, da ne bodo premajhna ali prevelika. Kako to preverite? Vzemite jih iz škatljice in pritisnite na obraz. Kakovostna očala se vam bodo “prisesala”, prevsem v predelu okrog oči, in ne bodo padla z obraza.

Plavalna kapa
Plavalna kapa je zaželjen, ne pa nujni del plavalne opreme. Čeprav jo večina bazenov ne zahteva, boste z nošenjem le te, svojemu lasišču in lasem naredili veliko uslogo. Plavalna kapa varuje lasišče pred klorom in ima hidrodinamičen vpliv zlasti, če imate daljše lase. Poleg vsega pa vas bo prijetno grela.