Najprej poglejmo, kaj frizbi sploh je
Frizbi (oziroma leteči disk po slovensko) je igrača oziroma športni pripomoček okrogle oblike iz plastike ali kakšne druge umetne mase, lahko pa sicer tudi iz kakšnega drugega materiala. Namenjen je rekreativnemu ali tekmovalnemu metanju in lovljenju oziroma podajanju.

Njegova največja značilnost je, da je oblikovan tako, da ob metu najde svoj "val" letenja, posledica česar je, da ga lahko vržemo daleč stran, čeprav se nam zdi, da ga sploh nismo vrgli daleč. Zanimivo, kajne?

Veliki ljubitelji frizbijev so seveda psi. Obožujejo, če ga vržete, oni pa ga prinesejo nazaj. Foto: Frizbi festival (Aleksander Savnik)
Frizbi je v tlorisu okrogel, njegov prerez pa je zaradi roba asimetričen, kar mu ob rotaciji pri metu da lastnost krila, ki generira vzgon in frizbi lahko leti in leti res daleč stran. Lahko si ga podajamo tudi na plaži, a pozor: da le ne pade v vodo. Foto: Frizbi festival (Aleksander Savnik)

Morda niste vedeli, ampak iz frizbija so nastale prav športne discipline (predvsem v Ameriki, od koder frizbi tudi prihaja in je nastal popolnoma po naključju). Te discipline so: ultimate, disk golf, double disc court, pasji frizbi, nočni ulitmate (nightimate), prosti slog (freestyle) in nekateri drugi.

Ultimate frizbi je najbolj poznan šport s frizbijem. Gre za ekipni šport, pri katerem si nasproti stojita dve ekipi s po sedmimi igralci. Cilj igre je ujeti frizbi v nasprotnikovi končni coni, kar dosežemo s podajanjem frizbija preko igrišča. Frizbi, namenjen ultimatu, je težek 175 g in ima premer 27 cm. Pri nočni različici športa je frizbi osvetljen, prav tako so z različnimi barvami osvetljeni tudi igralci.

Pri diskgolfu sta cilj in način igre podobna običajnemu golfu, le da namesto udarjanja žogice mečemo frizbi. Po progi so namesto lukenj nameščene kovinske košare, v katere moramo vreči frizbi v čim manj poskusih. Podobno kot pri običajnem golfu poznamo različne palice za različne udarce, tudi pri diskgolfu uporabljamo različne frizbije za različne mete in razdalje.

Pri pasjem frizbiju uporabljamo manjše in počasnejše frizbije iz materialov, ki so odporni proti pasjemu ugrizu, hkrati pa dovolj mehki, da si psi ob ugrizu ne poškodujejo zob.
Bistvo prostega sloga (feestyle) je izvajanje različnih metov v kombinaciji z izvajanjem različnih gibov in figur. Pri tem športu uporabljamo enake frizbije kot pri ultimatu.
Poznamo tudi nekatere druge oblike frizbijev, kot je na primer obroč, ki leti dlje kot običajen frizbi.

V tak koš je treba zadeti disk (frizbi) pri disciplini diskgolf. Igra je izjemno dinamična in primerna za vse družinske člane. Foto: Frizbi festival (Aleksander Savnik)