Naše noge na kolesih

Rolerji izgledajo kot nekakšni pancerji na kolesih. Nadenemo si jih na noge in hopla - že se lahko podamo na pot, kjer z nogami ne stojimo na tleh, ampak smo seveda na koleščkih.

Za začetnike in rekreativce so priporočljivi rolerji s štirimi kolesi. Večja in trša kolesa so primernejša za hitrostno rolanje in maratonske kategorije.

Torej za tiste, ki so rolanja že precej vešči. Velja nepisano pravilo, da so za začetnike priporočljiva kolesa z 80-milimetrskim premerom, za bolj izkušene pa 90-milimetrska kolesa.

Kakšna pa je zaščitna oprema?

Poleg tega, da so rolerji seveda glavni, kar se tiče opreme, moramo pazit tudi na zaščitno opremo, saj smo z rolerji lahko precej hitri, kar pomeni, da so padci lahko tudi zelo hudi. Mnogi so si s padcem med rolanjem namreč že zlomili roko, nogo, zvili gleženj, močno poškodovali komolce ali kolena. Zato so izredno priporočljivi ščitniki za slepe (za komolce, kolena in zapestje). Na glavi je izredno priporočljiva čelada.

Ščitniki za kolena, komolce in zapestje ter čelada so se že velikokrat izkazali za zelo dobronamerne, če je prišlo do padca. Foto: Pixabay

Rola se na gladki površini, najbolje na asvaltirani cesti, kjer vemo, da padci lahko pustijo za posledice hude odrgnine ali celo opekline, če je asvalt zelo vroč (na primer v poletnih mesecih, ko je zunaj 35 Stopinj Celzija, asvalt pa jih šteje še več).

Za varnost in brezskrben rolarski rekreativni užitek so potrebni kakovostna čelada, ščitniki za zapestja, komolce in kolena ter poleti tudi zaščitna sončna očala. Rolati lahko pričnemo že v zgodnjih otroških letih. Foto: Pixabay

Strokovnjaki s področja rolanja poudarjajo, da se lahko učenje oziroma navajanje na kolesca začne že pri četrtem letu starosti, najugodnejši čas za učenje rolerskih spretnosti pa je okoli šestega leta starosti. Najhitreje se rolanja otroci naučijo na tečajih pri licenčnih učiteljih. V šoli rolanja se tako lahko naučite te veščine zelo postopoma in skozi različne igre.

Rolanje mnogim mladim in odraslim predstavlja tudi "najboljše prevozno sredstvo", saj so z njimi lahko hitro v službi, šoli oziroma na kateri koli lokaciji, kjer jih čaka obveznost. Rola se po pločniku na gladkih površinah, seveda pa previdnost ne sme biti nikoli pozabljena. Foto: Pixabay

Kako se otroci učijo rolanja si lahko ogledate v tem videoposnetku:

Rolanje :)

Poglejte enega od rolerskih navdušencev iz Londona

Tibor in rolanje