Skeleton je zimski drsni šport, v katerem se tekmovalec pelje na majhnih sameh, kis pominjajo na rolko. Te majhne sani zažene in se dobesedno uleže na njih ter z njimi drsi po zaledeneli stezi.

Gre za zelo hiter šport in zato ni primeren za vas, dragi otroci, temveč lahko tekmujejo le odrasle osebe.

Tekmovalec se uleže na trebuh na teh majhnih saneh in drvi po zaledeneli stezi, ki spominja na "ledeni tobogan". Steza ima namreč podobne ovinke kot kakšen tobogan.

Precej nevaren šport
Ker so hitrosti pri skeletonu precej visoke, spada med precej nevarne športe. Tekmovalec je zaščiten z obleko in čelado, sicer pa, če pade drugih zaščit nima in se lahko zelo poškoduje. Občudujejo ga adrenalinski navdušenci, ki se tudi odločijo, da trenirajo ravno ta šport.

Zakaj se imenuje skeleton?
Ker se te sani, ki so na dveh jeklenih drsalkah imenujejo skeleton.
Štart se začne s polvisokega položaja (z eno ali dvema rokama se opira na sani). Začetno pospeševanje - tek s potiskanjem skeletona - traja približno 30 metrov. Voznik se nato kar se da lahkotno spusti nanj in začne pridobivati hitrost zaradi gravitacije.

Da bi obdržal najboljšo smer, lahko skeleton skozi ovinke usmerja zgolj s premikanjem težišča telesa. Hitrost na kilometer in pol dolgi tekmovalni stezi preseže 130 kilometrov na uro. Skeleton nima mehaničnih zavor, voznik ga zaustavi z dvigom sprednjega dela, kar poveča trenje.

Poglejmo nekaj videoposnetkov, da si boste lažje predstavljali, kako izgleda tekma tega nenavadnega športa

Skeleton
Zanimiv šport, se strinjate?