Skvoš je šport, ki ga z loparji po navadi igrata dva igralca, redkeje tudi štirje (pri dvojicah). Igra se vedno odvija v dvorani na za ta šport predvidenem igrišču. Oprema je sestavljena iz posebnega loparja in posebne žogice. Igrišče je v sobi s štirimi stenami. Igralca zasedata igrišče istočasno.

Cilj igre je žogico odbiti v steno, in to tako, da je nasprotnik ne bo mogel odbiti. Dejansko z loparjem žogico čim dlje zabijaš v steno.

Za skvoš se uporablja podoben lopar kot za tenis, tudi žogica je precej podobna, čeprav drugačna. Foto: Pixabay

Skvoš se je začel razvijati sredi 19. stoletja v Angliji. Priljubljenost tega športa se še vedno veča, še posebej v vzhodnih državah Evrope. Države z velikim številom igralcev so še vedno ZDA, Francija, Anglija in druge, predvsem (nekdanje) angleške kolonije; Avstralija, Egipt, Pakistan in druge.

Igra se v dvorani

Igra se v prostoru, ki je omejen s štirimi stenami. Na stenah igrišča, sprednja (čelna) stena, zadnja stena in stranski steni, se nahajajo oznake, ki omejujejo igrišče. Zadnja stena je steklena, tako da gledalci in sodnik lahko spremljajo igro. Prvenstva se izvajajo na igriščih, ki imajo varnostno steklo na mestu vseh štirih igralnih sten.

Skvoš

Kakšna je žogica?

Žogica za skvoš je iz gume. Znotraj je votla in vsebuje kapljico vode. To povzroča, da pri segrevanju nastane notranji pritisk. Kar je zanimivo, je to, da je treba žogico na začetku dobro segreti (z igranjem), da doseže svojo maksimalno odbijalno moč. Navadno so žoge črne barve, na tekmovanjih v steklenih dvoranah pa bele. Udarce se izvaja s posebnimi loparji, ki so težji od loparjev za badminton in lažji od loparjev za tenis.

Žoge so včasih označevali z barvnimi oznakami, ki so nakazovale odskočnost žoge. Velikost žoge je odvisna od proizvajalca. Za začetnike so primerne večje žoge, ki so nekoliko hitrejše. Za tekmovanja se uporabljajo zelo počasne žoge, ki so označene z dvema rumenima pikama. Lopar za skvoš je lahko iz aluminija, stekla, plastike (ogljikovih vlaken), strune na loparjih pa so iz najlona.

Skvoš je zelo sprostitvena igra. Načeloma je znana kot igra poslovnežev. Foto: Pixabay

Vabimo vas tudi k ogledu tega videoposnetka, ko so leta 2015 slavili slovenski igralci.

Skvoš v Sloveniji

Nekaj osnovnih pravil:
Servis se izvaja iz enega od dveh kvadratov, ki sta narisana na igrišču. Servis mora zadeti čelno steno nad narisano linijo in po odbitku od stene, mora žoga pasti za linijo, ki nakazuje sredino igrišča. Tisti, ki servira, mora imeti vsaj eno nogo v kvadratu. Stran serviranja na začetku izbere tisti, ki servira. Po vsaki dobljeni točki pa mora stran serviranja zamenjati. Če pride do napake pri izvajanju servisa, igralec nima možnosti ponavljanja servisa, pravica servisa se prenese na soigralca.

Izmenjava žoge
Izmenjava žoge je sestavljena iz servisa in poljubnega števila udarcev. Igra se konča, kadar se prekine izmenjava žoge zaradi napačnega udarca ali pa je bila igra prekinjena, zaradi oviranja nasprotnika oz. igralca. Če je udarec pravilen in se žoga dotakne sprednje stene, ne da bi se prej dotaknila katere koli druge stene, igralec, ki je žogo udaril, dobi izmenjavo. Če žoga zadene katero koli steno prej kot sprednjo steno in je bil udarec pravilen, se dosodi ponovitev. Če udarec ni bi pravilen, igralec, ki je žogo udaril, izgubi izmenjavo žog.

Točkovanje
Igra se na tri dobljene nize. Vsak niz se igra do devet dobljenih točk. Če prideta oba igralca do osmih točk, igralec, ki sprejema servis, odloči, ali se igra do devetih ali do desetih dobljenih točk. Ko eden izmed igralcev doseže devet ali deset točk, zmaga niz (razlika pri tem ni pomembna). Točko lahko osvoji le tisti, ki servira; nasprotnik lahko osvoji le menjavo servisa.

Obračanje
Če igralec sledi žogici, ki je šla okoli njega, jo udari šele, ko je ta na njegovi desni strani, potem ko je šla okoli njega, se to šteje kot obračanje. Če igralec po obratu, z žogico zadene nasprotnika, se le-temu dosodi izmenjava. Če igralec pri obračanju zaradi strahu, da bi zadel nasprotnika, ustavi igro, se točka ponavlja (dosodi se ponovitev).

Oviranje
Nasprotnik ne sme ovirati igralca, ne sme kratiti pogleda igralcu na žogico, kadar je le-ta na vrsti za udarec.

Potek igre
Igra se igra na dva ali tri dobljene nize. Igralec, ki dobi dva ali tri nize, je zmagal. Med nizi je dovoljen počitek, ki znaša 90 sekund.