Smučarski skoki so nordijsko smučarska športna panoga pod okriljem Mednarodne smučarske organizacije (FIS), v kateri se smučarski skakalec spusti po zaletišču skakalnice in skuša leteti čim dlje. Poleg točk za dolžino se v rezultat tekmovalca štejejo še sodniške ocene za slog ter kompenzacijske točke za moč vetra in višino zaletišča.

Tekme so iz kvalifikacij in dveh glavnih serij, poleg posamičnih tekem potekajo tudi ekipne tekme, kjer vsako državo zastopajo po štirje skakalci. So eni izmed paradnih zimskih športov, ki se izvajajo na snežni podlagi, od leta 1954 pa so možni skoki tudi v poletju na skakalnici iz plastike.

Smučarska skakalnica, iz katere se smučarski skakalci brez uporabe smučarski palic, spustijo in poskušajo poleteti čim dlje. Foto: Pixabay

Svetovni pokal v smučarskih skokih poteka od leta 1979 za moške in od leta 2011 za ženske. Holmenkollen pri Oslu velja za svetišče smučarskih skokov, naša slovenska Planica pa za zibelko poletov. Skoki in poleti so najbolj popularni v državah kot so: Avstrija, Finska, Japonska, Nemčija, Norveška, Poljska in Slovenija.

Vsak skok je sestavljen iz štirih sklopov: spust po zaletu, odskok, let in vožnja v iztek. Skakalec se mora na treningu posvetiti vsakemu posebej, da bi lahko dosegel čimvečje daljave in dobre sodniške ocene. Foto: Pixabay

Kateri so naboljši slovenski smučarski skakalci?
Peter Prevc, Primož Peterka, Robert Kranjec, Jurij Tepeš, Primož Ulaga, Domen Prevc, Jaka Hvala, Jernej Damjan, Anže Semenič, Timi Zajc, Franci Petek, Peter Žonta, Rok Urbanc, Jure Šinkovec, Andraž Pograjc, Nejc Dežman.

Naš izjemno uspešen smučarski skakalec se je s tekmo v Planici v sezoni 2024 poslovil od tekmovanja

Zadnji tekmovalni dan Petra Prevca