Tek na smučeh je vrsta hitre hoje, oziroma teka na smučeh, ki se v glavnem goji v nižinskih ali nižjih alpskih predelih. Ni le tekmovalen šport, ampak v obliki turnega smučanja in izletov ena najbolj zdravih športno - rekreativnih dejavnosti. Primerna je za vse generacije. Foto: Pixabay
Tek na smučeh je lahko tudi skupinska oblika vadbe na svežem zimskem zraku. Foto: Pixabay

Kakšna je oprema za tek na smučeh?

Za klasični način teka uporabljamo tekaške smuči, ki so 20 do 25 cm daljše od naše telesne višine. Za začetnike so primerne tekaške smuči, ki imajo v srednjem delu drsno oblogo narebreno z »ribjimi luskami«.

Za malo boljše tekače – ljubitelje klasične tehnike in tiste z znanjem mazanja smuči, se priporočajo smuči, ki jih proizvajalci označujejo »classic«.

Za klasičen slog potrebujemo ustrezne palice. Pomembno je, da so razmeroma lahke, imajo primerno trdoto in trpežnost.

Proge so na voljo tako za klasični, kot prosti slog. Foto: Pixabay/MMC

Poleg ustreznih oblačil je tretji nepogrešljivi del seveda obutev. Pri tej tehniki uporabljamo nizke ali polvisoke čevlje (primerne za obe tehniki teka), ki objamejo tudi skočni sklep.

Preden kupite oz. si sposodite čevlje, preverite še vezi. Večinoma so na trgu vezi, ki ustrezajo vsem zatičem čevljev. Razlika je le pri vezeh za pohodništvo, ki so bolj robustne in odpornejše.

Za klasičen slog potrebujemo ustrezne palice. Pomembno je, da so razmeroma lahke, imajo primerno trdoto in trpežnost.

Za tek v klasični tehniki izberemo dolžino palic tako, da jih v trgovini prislonimo vzporedno k zravnanemu telesu (obuti smo v čevlje).

Kje v Sloveniji so najboljše proge za tek na smučeh?
Tako za klasično kot drsalno tehniko teka na smučeh lahko izbirate med številnimi urejenimi progami na Pokljuki, Rogli, Planici, Ratečah, Kranjski Gori in Vojskem in drugje. Navsezadnje pa si progo lahko vsak naredi tudi sam, če je le snega dovolj.

Tek na smučeh so raziskovali tudi Firbcologi

TEK NA SMUČEH: Kako se teče na smučeh?

O njem se je govorilo tudi v oddaji Dobro jutro

Tek na smučeh