Veslanje je premikanje čolna v pomočjo različnih vesel, ki so v osnovi sestavljena iz ploščatega lista, da v vodi nudi čim večji upor. List je pritrjen na drog različne dolžine, ki se zaključi z ročajem. Za tekmovalno veslanje se uporabljajo vesla z oporo, kjer veslači sedijo s hrbtom v smeri vožnje.

Veslanje je olimpijska disciplina, ki je v programu olimpijskih iger moderne dobe od samega začetka, leta 1896. Foto: Pixabay

V Sloveniji je veslanje manj razvito, saj se s tekmovalnim veslanjem ukvarja le nekaj sto tekmovalcev, kljub temu pa je najuspešnejša športna panoga po številu osvojenih medalj na največjih tekmovanjih - Olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih.

Čolni so bili običajno narejeni iz lesa, dandanes pa so večinoma iz ogljikovih vlaken in plastike. Široki so od 30 cm do 60 cm ter dolgi od 8 do 16 m.

Čolni so različno dolgi in za različno število veslačev. Foto: Pixabay

Ste vedeli, da je tekmovalnih čolnov osem vrst? V petih od njih držijo veslači dolga vesla z obema rokama, v treh pa v vsaki roki po eno kratko veslo. V nekaterih čolnih so krmarji, ki sedijo na krmi ali ležijo v premcu in usmerjajo čoln.

V nekaterih obmorskih krajih čoln in z njim povezano veslanje uporabljajo kot prevozno sredstvo. Foto: Pixabay

Kako se pravzaprav vesla?
Veslač potopi veslo v vodo; v potegu stegne noge in odpre telo tako, da v največji meri izkoristi pomični sedež ter pri tem potisne čoln naprej; ob koncu potegne veslo iz vode. Vesla pri tem zavrti in jih potiska nazaj plosko ob vodi, da bi zmanjšal zračni upor. Ob zamahu obrne veslač vesla zopet navpično, da imajo največji možni upor v vodi.

Veslanje je odlična vadba za vso telo

Veslanje je odlična vadba za izboljševanje in krepitev telesne kondicije in krvnega obtoka. Pri veslanju oblikujemo mišice vsega telesa. Je zelo naravna in uravnovešena zvrst športa in predstavlja izzivalno kombinacijo med močjo, koncentracijo in obvladovanja telesa. Nobena druga zvrst športa ne nudi tako edinstvene možnosti za športnika. Pri veslanju se obremeni sočasno 84% vseh mišic, kar je neverjetno. Podobno se doseže samo še z vzdržljivostnimi športi kot so plavanje in tek na smučeh.

Pravi treningi veslanja vedno potekajo na vodi

Še več informacij o veslanju