Govorimo seveda o drevesu kakavovcu! Na njem raste kakav, ki je glavna sestavina čokolade.

Ker Firbcologi najdejo odgovore na vsa vprašanja, so se v eni od oddaj odpravili raziskat skrivnosti o čokoladi.

Tako izgleda kakav, ko ga poberejo iz drevesa kakavovca. Foto: Pixabay

Obiskali so muzej čokolade, ki se nahaja v Zagrebu - glavnem mestu naše sosede Hrvaške. Tam so jim razložili, kako je kakavova zrna potrebno pripraviti, da nastane okusna čokolada. Ta postopek predelave je precej dolg in kar nekaj časa mora miniti, da dobimo ploščico čokolade.

Med Evropejci so si prvo čokolado pripravili kar na španskem dvoru. Foto: Iz videa oddaje Firbcologi

NAMESTO DENARJA KAKAVOVA ZRNA
Indijanci so čokolado pripravljali kot napitek brez sladkorja, zaradi zanimivega okusa te pijače in njenih poživitvenih lastnosti, pa so kakavova zrna smatrali kot darilo bogov. Ker so imela semena kakavovca tako veliko vrednost, so jih nekoč uporabljali tudi namesto denarja!

Nekateri viri pravijo, da je prva kakavova zrna davnega leta 1502 k nam v Evropo iz Amerike prinesel znameniti raziskovalec in osvajalec ozemlja Krištof Kolumb. Drugi pa kot prinašalca čokolade v Evropo imenujejo druge raziskovalce, ki naj bi kakavova zrna od Indijancev Aztekov prejeli kot darilo. Zelo verjetno je to genialno potezo, zaradi katere se še danes lahko sladkamo s slastno čokolado, zakrivil Hernando Cortez, ki ga lahko vidiš na fotografiji. Foto: Iz videa oddaje Firbcologi

ČOKOLADNO DREVO - KAKAVOVEC
Glavna sestavina čokolade je prah kakavovih zrn. Na vsakem drevesu kakavovca zraste približno 40 plodov, ki so veliki približno toliko kot sadež ananas.

Tako izgleda sadež drevesa kakavovec. V tem sadežu se skrivajo kakavova zrna, ki jih zmeljejo in iz njih se pripravlja čokolada. Foto: EPA

Plodovi so najprej zelene barve, nato pa postanejo rumeno-oranžne, včasih tudi rdeče barve. Vsak plod vsebuje 30-50 semen, iz katerih se pridobiva surovi kakav.