Na Marsu sta ozračje in sila, ki vleče predmete k tlom, popolnoma drugačna, kot pri nas na Zemlji. Zato zahteva letenje v ozračju drugega planeta izjemne veščine!

Znanstveniki pa so dokazali, da znajo v popolnoma drugačnem in zelo zahtevnem ozračju rdečega planeta upravljati leteče naprave! Svoj polet je tako opravil vesoljski robotski helikopter Ingenuity. S hitrostjo metra na sekundo se je povzpel do treh metrov višine, tam lebdel 30 sekund in se nato varno vrnil na tla. Celoten polet je trajal 39,1 sekunde. Letel je avtonomno - brez ukazov z Zemlje, saj je Mars predaleč, da bi ga ljudje od tukaj lahko upravljali.

Robot helikopter, ki je pristal na Marsu. Foto: Iz videa

Inženirji so pred prvim poletom helikopterja izvedli kopico testov in pri tem naleteli na tehnične težave, zato je bil prvi vzlet Ingenuityja večkrat prestavljen.

Pred pričujočim poskusom so mu morali naložiti tudi novo programsko opremo. Ob tem izjemnem dogodku - poletu prve leteče naprave na Marsu - pa so se poklonili tudi prvemu poletu z motornim letalom na Zemlji.

Tega sta opravila brata Orville in Wilbur Wright. Poletela sta davnega leta 1903 v Kitty Hawku v Severni Karolini. V spomin na ta dogodek je na helikopterju Ingenuity tudi košček materiala z omenjenega letala!

Dogajanje je z varne razdalje opazovalo samohodno vozilo Perseverance in vse skupaj fotografiralo, ujelo je tudi video. Zvoka ni uspelo, saj je bilo očitno predaleč. Rover Perseverance je zajel tudi to fotografijo helikopterja. Po dnu kraterja Jezero je iskal sledi morebitnega davnega življenja in ugodnih razmer zanj. Foto: Iz videa
Kako je helikopter pristal na Marsu?
Helikopter je bil močno pričvrščen na hrbet vozila, zato je bilo najprej treba uničiti ta mehanizem, ki ga je držal na mestu. Robotska roka ga je nato prestavila v vodoraven položaj nekaj centimetrov nad tlemi. Foto: Iz videa