Slovenija je država, ki praznuje materinski dan 25. marca. Praznovati smo ga začeli po prvi svetovni vojni, a so ga po drugi svetovni vojni nadomestili z dnevom žena, 8. marca. Po letu 1991 smo materinski dan spet začeli praznovati in ta dan je materam posvečen še danes. Sprva je bil določen 15. maj, potem pa prestavljen na 25. marec.

Mamice zelo rade na 25. marec prejmejo kakšno majhno pozornost, ki je iz srca. Foto: Pixabay

Navada praznovanja materinskega dne je v Evropo prišla iz ZDA. Leta 1907 je Anna Jarvis pred cerkvijo razdelila 500 belih nageljnov v spomin na svojo pokojno mamo.

Anna je tudi pisala politikom, naj uzakonijo poseben praznik, namenjen materam. Leta 1914 je ameriški predsednik Woodrow Wilson podpisal zakon, po katerem naj bo vsako leto na drugo majsko nedeljo materinski dan kot državni praznik.

Foto: Pixabay

Imamo le eno mamico, zato danes ne pozabite na njen praznik. Lahko ji podarite kakšno malenkost, lahko tudi sami kaj izdelate ali na travniku naberete šopek pomladanskega cvetja, se naučite pesmice ali kakšno sestavite kar sami.

Lahko pa jo presenetite tudi tako, da po kosilu vi pospravite mizo, odnesete smeti, iz pralnega stroja poberete perilo ... Veliko je načinov, da ji polepšate dan.