Ta plinasti planet je 2,5-krat masivnejši kot vsi planeti skupaj.

Jupiter je peti element od Sonca. Kot lahko lepo vidimo na tej shemi, je največji planet. Foto: Pixabay

Ste vedeli, da je Jupiter kar 318-krat masivnejši od Zemlje s premerom, 11-krat večjim od Zemlje, in s 1310-kratno Zemljino prostornino?

Ima 10-krat manjši premer kot Sonce in skoraj enako srednjo gostoto. Mnogi so ga označili kot »neuspešno zvezdo«, čeprav bi bila ta primerjava sorodna označitvi asteroida kot »neuspešne Zemlje«. Čeprav je Jupiter res presunljiv, so odkrili zunajosončne planete z veliko večjo maso. Bi pa moral imeti še sedemkrat večjo maso, da bi postal zvezda.

In še ena zanimivost

Jupiter se od vseh planetov najhitreje vrti okoli svoje osi. Zaradi tega je njegov disk precej sploščen, kar se da lepo videti skozi daljnogled. Njegova najbolj znana zunanja oblika je verjetno Velika rdeča pega, nevihta večja od Zemlje. Planet je neprestano prekrit s plastjo oblakov.

Jupiter je za opazovalca z Zemlje četrto najsvetlejše nebesno telo na nebu za Soncem, Luno in Venero. Včasih je svetlejši le še Mars. Foto: Pixabay

Jupiter je v glavnem sestavljen iz dokaj majhnega skalnatega jedra, ki ga obdaja kovinski vodik, njega obdaja tekoči vodik, vse skupaj pa plinski vodik.

Ima zelo veliko in močno magnetosfero. Če bi lahko videli njegovo magnetno polje z Zemlje, bi bilo na nebu navidezno 5-krat večje od ščipa, kljub temu, da je veliko dlje. To magnetno polje zadržuje velik tok sevanja delcev v Jupitrovih sevalnih pasovih, kjer tudi nastaja ogromen plinski kolobar in valj toka. Foto: Pixabay

In še videoposnetek, s pomočjo katerega se lahko odpravite na Jupiter

Jupiter 101 | National Geographic