Vombati spadajo v družino vrečarjev, svoje mladiče nosijo v vreči kot kenguruji. Vombati niso podobni le kengurujem, so tudi bližnji sorodniki koal. Vsi prihajajo iz Avstralije.

So ljubitelji podzemnih domovanj, zato so odlični kopači rovov. Ti rovi morajo biti kar veliki, odrasli vombati namreč merijo slab meter v dolžino in tehtajo okrog 30 kilogramov.
Vombati so nočne živali. Hranijo se z lubjem, travo, zelišči in koreninicami. Poznamo tri vrste vombatov, ki se med seboj razlikujejo po tem, ali imajo kosmate ali gole noske. Videti so okorni, lahko pa prav hitro tečejo. Foto: Pixabay

POKUKAJ V VOMBATOVO VREČO

Vombati so vrečarji. To pomeni, da mame svoje mladičke po kotitvi nosijo na varnem v svoji vreči, kjer lahko tudi pijejo mleko. Se spomniš, kako sta videti kengurujeva vreča in mladiček v njem? Mama kengurujka mladička nosi tako, da ta gleda iz vreče pri njenem zgornjem delu telesa. Vombatja vreča pa je zanimiva zato, ker se odpira proti maminemu zadku.

Tak položaj vreče dovoljuje, da mama lahko koplje rove, ne da bi v vrečo prišla zemlja.

Na prvi pogled se zdi, da je to nepraktično in mama do mladička tako težje dostopa. V resnici pa obstaja pametnen razlog za to.