Domače podgane so daleč od umazanih in nevarnih divjih podgan, kakšne si jih morda kdo predstavlja. Izkazale so se za izjemno čiste in družabne živali, ki so lahko v pravih rokah izjemen hišni ljubljenček.

Podgane so v vašem domu lahko v kletki ali v terariju (zaprtem prostoru iz stekla). Foto: Pixabay

Spoznajmo jih malce pobliže

Spadajo med sesalce, natančneje med glodavce. Od miši se razlikujejo po tem, da so velike vsaj 12 centimetrov in imajo daljši (skoraj gol) rep. Samice so manjše od samcev in tehtajo med 250 in 450 gramov. Samci so večji in tehtajo med 300 in 800 gramov. Spolno dozorelost dosežejo pri petih ali šestih tednih starosti, odrastejo pa pri štirih ali petih mesecih. Življenjska doba podgan se giblje nekje od dveh do štirih let, kar je precej malo, kajne?

Bistre so, zelo bistre

Morda niste vedeli, a podgane so izjemno inteligentne živali. Nekateri njihovo inteligenco primerjajo celo s pasjo. To verjetno veste, da na njih izvajajo tudi mnoge poskuse, katerih rezultate nato primerjajo in razlagajo, kot da bi šlo za poskuse na ljudeh. Podgane se tudi zelo hitro učijo in lahko jih naučimo številne trike. Z njimi se je potrebno veliko ukvarjati, obožujejo človekovo pozornost in jo aktivno iščejo. To je zelo pomembna informacija, če jih želite za hišne ljubljenčke.

Podgane so tudi socialne živali, ki nujno potrebujejo družbo lastne vrste, v nasprotnem primeru lahko postanejo depresivne, apatične in celo agresivne. Najboljše je vzeti dve podgani hkrati iz istega legla, saj so druga na drugo navajene, če pa vzamemo različno stari podgani, pa ju moramo počasi in previdno spoznati, saj se lahko med seboj stepejo in poškodujejo. Priporočljivo je lastništvo podgan istega spola, saj se izjemno hitro razmnožujejo! Foto: Pixabay

Kakšno hrano imajo najraje?
Če so podgane vaši hišni ljubljenčki, ne bo odveč tovarniško pripravljena mešanica ali briketi za podgane ter občasno sveže sadje in zelenjava, polnozrnat kruh in testenine, rjavi riž, jogurt, bolj poredko pa tudi manj mastno kuhano meso. Sira, oreščkov in semen se izogibajte, saj so mastni in jim lahko povzročajo prebavne težave. Kot posladek jim ponudimo pasji piškot.

Kakšno bivališče potrebujejo?

Za podgane so najbolj primerne kletke, ki imajo rešetke vzporedno s tlemi. Tako jih podgana lahko uporabi za plezanje in igranje. Lahko jih imate tudi v steklenem terariju, vendar jim morate zaradi slabe zračnosti le-tega pogosteje čistiti. Za podlago lahko uporabite lesne pelete, ki so namenjeni za podgane.

Na tla jim lahko položite pralne podloge ali brisače

Ker podgane zelo rade tudi plezajo, lahko njeno prebivališče opremite z lesenimi vejami, z več nadstropji ali tudi z vrvmi. Prav tako jim lahko ponudite tudi koščke lesa za žvečenje, tulce toaletnega papirja ali papirnatih brisač, ter lesene igrače.

Ker so podgane zelo pametne živali, se igrač hitro naveličajo, zato jim ponudite eno do dve igrači naenkrat, ter jih raje pogosto menjajte.

Vedeti morate, da so podgane zelo nočno aktivne živali, zato vas bodo v spalnici zagotovo nekoliko motile med spancem! Foto: Pixabay

O vrtljivih kolesih ste zagotovo že slišali

Nekatere podgane obožujejo vrtljiva kolesa, nekatere pa sploh nočejo preizkusiti vožnje na njih.

Če boste podgani ponudili kolo, pazite, da nima rešetk. Med rešetke se pogosto zataknejo z repom ali tačko, kar je lahko boleče ali celo nevarno.

Posoda za hrano naj bo težka (keramična ali glinena), posoda za vodo pa v obliki napajalnika. Kletko postavite v sobo s sobno temperaturo kjer se pogosto zadržujete, vendar v malo mirnejši kotiček (na primer v dnevni sobi stran od televizorja) ter v senco. Kletka naj bo dvignjena, saj se tako podgane počutijo bolj varne.

Vabljeni tudi k ogledu tega videoposnetka, kjer boste izvedeli še več informacij, kako je imeti podgano za hišnega ljubljenčka

Podgana – domači ljubljenček