Najdaljša železniška proga na svetu je namenjena prevozu blaga med Azijo in Evropo. Povezuje kitajsko mesto Jivu s španskim mestom Madrid. Dolga je kar 9.977 kilometrov in se vije skozi osem držav: Kitajsko, Kazahstan, Rusijo, Belorusijo, Poljsko, Nemčijo, Francijo in Španijo. Pot iz Kitajske do Španije traja 21 dni in je najdaljša neprekinjena vožnja z vlakom na svetu.

Potniški vlak. Foto: EPA

Najbolj znamenita železniška proga na svetu pa je Transsibirska železnica. Ta je nekoliko krajša, a še vedno meri neverjetnih 9.289 km, ki jih vlak prevozi v manj kot sedmih dneh.

Železniška postaja v Moskvi, kjer se neverjetno potovanje začne. Foto: Epa, Wikipedija

Proga prečka Ural, zavije iz Evrope v Azijo in nato vstopi v Sibirijo. Potniki na poti prečkajo osem časovnih pasov, tajgo, stepo in puščavo ter se peljejo tudi mimo največjega sladkovodnega jezero na svetu - Bajkalskega jezera.

Tako dolga vožnaj pa je doživetje, se strinjate? Foto: EPA

Čeprav je njena gradnja potekala hitro, so potrebovali kar 12 let, da so jo dokončali. Zgradili so jo med letoma 1891 in 1916 po naročilu carja Aleksandra III. Na poti lahko doživite prav vse, od ekstremne puščavske vročine do ostre sibirske zime. Vožnja z vlakom po Transsibirski železnici je prava pustolovščina, mnogi, ki so že potovali po njej, so jo opisali kot sanjsko in nepozabno.