Najhitrejši potniški vlaki vozijo na Kitajskem. Potniki v njihovih kabinah brzijo s povprečno hitrostjo 350 kilometrov na uro. Vau, to pa mora biti doživetje, biti potnik tako hitrega vagona!

Prebivalci Kitajske lahko zaradi sodobnih vlakov pripotujejo iz enega dela države na čisto drugi konec ozemlja v samo osmih urah. Nekaj hitrih vlakov pa imajo tudi bližje nam, v Španiji in še nekoliko bližje - v sosednji Italiji! Foto: EPA

Vlak metek

Hitri vlaki so neobčutljivi na vremenske razmere, ki počasnejše vlake sicer lahko ovirajo. Potovanje s takim vlakom velja tudi za enega izmed najbolj varnih vrst prevoza - zaradi naprednih sistemov upravljanja naj bi bile možnosti za nesreče skorajda izničene.

Po svojem posebnem videzu, pa so hitri vlaki dobili tudi svojevrstno ime. V angleščini se jim namreč reče kar "bullet train" kar pomeni vlak "metek".

|V teh kot blisk hitrih vozilih, je tudi osebje, zaradi katerega je potovanje z vlakom podobno izletu z letalom. Strojevodja na fotografiji močno spominja na pilota, kajne?

Najhitrejši vlak na svetu