Marsikdo je lahko alergičen na določeno hrano. Najpogostejše alergije so: mleko, jajca, gluten, arašidi in ostali oreški, morska hrana (še posebej školjke), pšenica.

Tukaj vidimo skupine živil, ki ne vsebujejo glutena. Foto: Televizija Slovenija

Kaj sploh je gluten?

Gluten je skupno ime za lepljivo, elastično v vodi netopno beljakovino, ki je v krušnih žitih, torej v pšenici, rži, ječmenu, piri in kamutu.
Delež glutena je v različnih žitaricah različno velik. Največ ga je v pšenici in najmanj v ovsu (tu so mnenja zelo deljena).

Najhujša oblika alergije na gluten se imenuje celiakija. Gre za diagnozo, kjer se je resnično potrebno odreči glutenu in na vsakem koraku paziti, da ga ne zaužijemo. Foto: Televizija Slovenija

Znaki oziroma simptomi, da ne prenašate dobro glutena ali ste nanj alergični?
Precej hitro po zaužiti hrani z glutenom, se lahko pojavijo ti znaki:
- povišana temperatura
- omotičnost
- zabuhlost in otečenost (še posebej okrog oči in na obrazu)
- precejšnje napenjanje in vetrovi, zaprtost
- izjemna utrujenost in slabo počutje
- izpuščaji po koži in srbeča koža
- bolečine v mišicah in sklepih

Lahko se pojavijo tudi drugi simptomi, ki jih zaznamo in če smo pozorni na hrano, ki jo uživamo, lahko posumimo, da je kriv gluten. Za potrditev suma, pa je seveda potrebno obiskati zdravnika, ki naredi test alergije na gluten.

Gluten se lahko skriva tudi v hrani, za katero ne bi pomisili, da ga vsebuje: na primer v omakah in juhah, zgoščenih s pšenično moko, tudi v čevapčičah in pleskavicah (jim dodajo moko za vezivo), polnozrnatih testeninah, kjer je določen delež pšenične moke, pecivih, kremah, tortah. Foto: Pixabay