V vsaki kulturi se že skozi zgodovino pojavljajo določeni simboli, za katere pravimo, da prinašajo srečo. Mi smo izbrali nekaj takšnih, ki so blizu naši deželi in kulturi.

Štiriperesna deteljica

Deteljica s štirimi listi je najbolj razširjen in poznan simbol sreče. Priljubljena je predvsem zato, ker velja za redko različico, saj ni tako pogosta kot triperesna deteljica. To pomeni, da imamo res srečo, ko jo zagledamo! Danes velja, da štirje listi predstavljajo vero, upanje, ljubezen in srečo. Če jo najdete, jo hranite nekje pri sebi, da bo skrbela za vašo pozitivno naravnanost.

Štiriperesne deteljice ne vidite ravno vsak dan, zato le bodite pozorni, ko jo zagledate, saj to prinaša veliko srečo. Foto: Pixabay

Žabe

Ves svet vidi žabe kot pozitiven simbol, ki prinaša srečo, blaginjo in bogastvo. Že stari Rimljani so verjeli, da pride z žabo v dom veliko veselja, avstralski domorodci pa so bili prepričani, da so žabe odgovorne za koristno deževje.

Prav tako naj bi žabe pritegnile dolgotrajno ljubezen (kar spomnite se pravljice, ko mladenka poljubi žabca in ta se spremeni v princa). Foto: Pixabay

Raztros soli

V kolikor se vam raztrese sol, je to znak za preplah. Stari Rimljani so verjeli, da je sol simbol trajnega prijateljstva.

Če po nesreči raztresete sol, velja splošno prepričanje, da morate nato ščepec soli vreči čez levo ramo, da preprečite nesrečo. Foto: AP

Podkve

Podkvica je zanimiv simbol, ker lahko predstavlja srečo ali nesrečo. Obstaja precej mnenj o tem, kako podkev obrniti. Nekateri trdijo, da prikliče srečo obrnjena navzgor, s konci navzdol naj bi se vsa sreča porazgubila.

Spet drugi pravijo ravno obratno, da bi morali konce podkve usmeriti navzdol, ker bo sreča padla na tistega, ki stoji pod njimi.

Ne glede na to, kako naj bi bila nameščena, pa se vsi strinjajo, da imajo uporabljene, zavržene ali najdene podkve več čarobne moči od kupljenih. Foto: Pixabay

Razbito ogledalo

Če boste razbili ogledalo, vas glede na vraže čaka sedem let nesreče. Čeprav je težko izslediti izvor tega vraževerja, ljudje verjamejo, da razbito ogledalo predstavlja raztreseno dušo. Da bi se izognili tej nesreči, lahko koščke ogledala zakopljete v mesečini, jih vržete v tekočo vodo ali pustite pri miru za sedem ur in jih šele nato poberete. Po drugi strani pa črepinje prinašajo srečo.

Po ljudskem izročilu naj bi razbito steklo (namerno ali nenamerno) napovedovalo srečne okoliščine. Grki ga z veseljem mečejo ob tla!

Razbito ogledalo naj bi tudi prinašalo srečo. Foto: Pixabay