Prvi razlog bi lahko bil ta, da je njegova griva kot nekakšna naravna krona in gotovo je najbolj zaslužna za izvolitev leva v visoki in častni naziv kralja živali. Griva levjemu samcu daje tudi dokaj strašljiv in pogumen videz, zato se ga upajo le redke živali izzvati v boj. Ne smemo pozabiti tudi tega, da levi počivajo in spijo kar 20 ur na dan – le kralji si lahko privoščijo tak življenjski stil!

To sta torej dva "razloga", zakaj leva uvrščamo med kralje živali.

Zelo pomembno: Lev ima grivo, levinja pa ne. Foto: Pixabay

Kakor koli pogledamo - Lev je velika mačka

Lev je bratranec tigrov, leopardov in jaguarjev. S tigri in leopardi so jih v živalskih vrtovih celo parili in križance poimenovali ligerji in leoponsi. Zaradi ohranjanja vrst takih križanj ne spodbujajo več, vendar pa križance še danes lahko vidimo v živalskih vrtovih na Kitajskem. Vse te živalske vrste, skupaj z gepardi in pumami, uvrščamo med velike mačke, ki si delijo podobno velikost, moč in lovne tehnike. Ste vedeli, da za razliko od drugih mačk levi zelo dobro plavajo?

Levinja med zasluženim kosilom. Bolje, da jo vsi pustijo pri miru. Ja, dobro vidite, levi obožujejo surovo meso. Ker spadajo med divje mačke, so izrazito mesojede živali. Foto: Pixabay

Levi so izjemno družinski, a znajo biti zelo okrutni do drugih

Kljub rjovenju, renčanju in ustrahovanju so levi zelo družinske živali. Običajno živijo v krdelih po 30 živali. Velikost krdela je odvisna od razpoložljive hrane in vode. V krdelu sta navadno le dva odrasla samca, ki gresta po dveh do štirih letih po svoje. Krdelo takrat prevzame nov samec. Velikokrat se zgodi, da novi vodja krdela pobije vse mladiče. S tem zagotovi, da bodo imeli vsi bodoči mladiči njegove gene. Kruto, a tako to poteka v njihovem svetu.

Levinje se velikokrat odpravijo na lov, samci pa, ne boste verjeli, znajo biti kdaj zelo leni in samo čakajo, kaj bo levinja prinesla "za kosilo". Sicer lovita oba in si plen razdelita. Foto: Jan Konečnik