Gibanje pozitivno vpliva na celostni razvoj, tako pri mladih kakor tudi odraslih. Z gibanjem krepimo svoje mišice, koordinacijo in preprečujemo razvoj številnih kroničnih bolezni.

Foto: BoBo

Z rednim kolesarjenjem tudi izboljšamo in ohranjamo dobro kondicijo in vzdržljivost. To še posebej velja takrat, ko kolesarimo tako hitro, da se zadihamo, spotimo in se nam dvigne srčni utrip.

Kdaj in kje je bilo najdeno prvo kolo?

Na območju Starih gmajn pri Verdu na Vrhniki so bili leta 2002 najdeni ostanki lesenega kolesa in njemu pripadajoče osi. Gre za najstarejše najdeno leseno kolo na svetu, staro kar 5.200 let.

Kolo je sicer eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Še posebej v večjih mestih s kolesom hitreje pridemo do cilja kot z avtomobilom ali javnim prevozom. Poleg tega pa z njim v nobenem primeru ne onesnažujemo okolja, torej z vrtenjem pedalov skrbimo še za zdravo okolje.

Kakšna je obvezna oprema kolesa?

Pri kolesarjenju je treba tudi upoštevati nekaj osnovnih pravil. Hitrost in razdaljo prilagodite telesni pripravljenosti in počutju. Kolesarjenje prekinite, če se pojavi kakršna koli bolečina, slabost, vrtoglavica ali omotica.

Kolo je zabavno, priročno in zdravo prevozno sredstvo.