Elektronske cigarete

V številnih šolah, ki so jih obiskali sodelavci oddaje Infodrom, so povedali, da opažajo uporabo elektronskih cigaret in podobnih nikotinskih izdelkov. Kako je torej z vejpanjem na Osnovni šoli Danile Kumar?

Poglejmo nekaj zanimivosti o elektronskih cigaretah
Elektronske cigarete ne vsebujejo tobaka. Glavne sestavine tekočine za elektronske cigarete so nikotin, vlažilci, arome in voda. Manjši delež tekočin ne vsebuje nikotina.

Elektronska cigareta je sestavljena iz dela z baterijo, grelca oziroma uparjalnika ter rezervoarja za tekočino. Aktivira se z vdihom ali s pritiskom na tipko za aktivacijo. Foto: BoBo

Mladostniki so zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov, ki se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov moti razvoj možganskih omrežij, in lahko privede do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti ter višjega tveganja za uporabo drugih drog. Poleg tega uporaba elektronskih cigaret pri mladostnikih zviša tveganje, da bodo začeli kaditi cigarete oziroma postali kadilci cigaret.

Nacionalni inštitut za javno zdravje

Dim v elektronskih cigaretah ni nedolžen

Aerosol elektronskih cigaret še zdaleč ni navadna para ali ogret zrak, ampak vsebuje znatne ravni zdravju škodljivih snovi.

V aerosolu se poleg nikotina nahajajo vlažilci (propilen glikol in/ali glicerol), različne arome, rakotvorne snovi (formaldehid, za tobak specifični nitrozamini, benzen), težke kovine (nikelj, krom, svinec, aluminij, kadmij, mangan, kositer, baker), druge kemične snovi (akrolein, glikosal…), majhni delci. Nikotin, majhni delci, rakotvorne in druge kemične snovi imajo škodljive učinke na zdravje. Za vlažilce in arome pa še ni ustrezno raziskano, kakšni so učinki na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju.

Zakaj so tako škodljive?

Elektronske cigarete vsebujejo nikotin v obliki soli, zaradi česar se iz njih hitro sproščajo visoke ravni nikotina, zasvojenost se lahko razvije hitreje in močneje.

Nikotin v obliki soli tudi manj draži grlo, kar olajša uporabo teh elektronskih cigaret, to dodatno olajšajo še določene arome in hladila (ice in cool). Blažji aerosol olajša prve poskuse uporabe in nadaljevanje uporabe tega izdelka.

Elektronske cigarete so drugačne oblike kot elektronske cigarete predhodnih generacij, po obliki so večinoma podobne USB ključku in so majhne

Kako to, da dim ni takšen kot pri navadnih cigaretah?

Elektronski dim se z električno energijo pretvori v toplotno energijo, nato pa se dimna tekočina v notranjosti segreje, tako da izhlapi v dim, ki se nato vdihne. Ta proces je podoben pari, ki nastane pri vreli vodi.

Poznamo veliko različnih vrst elektronskih cigaret. Foto: Pixabay
Sodobnejši vejpi so precej tanki, izgledajo lahko kot kakšen kemični svinčnik. Foto: Pixabay