Kavbojke sta že davnega leta 1873 izumila gospoda Jacob Davis in Levi Strauss - po katerem še sedaj nosijo ime znamenite kavbojke Levis ali po naše "leviske". Leta 1848 se je v Ameriki pričelo obdobje Zlate mrzlice, v katerem so ljudje iskali drage kovine v rudnikih.

Za takšno trdo delo so potrebovali izjemno trpežna oblačila. Krojač Jacob Davis je iz posebnega blaga Levi Straussa, ki mu danes rečemo džins, oblikoval oblačila za delo v težjih pogojih. Da bi hlačne žepe še posebej ojačal, jih je pripel s kovinskimi zakovicami. Ker ni imel denarja, da bi svoj izum zaščitil, sta to naredila skupaj z Levijem Straussom in tako v zgodovini ostala zapisana kot izumitelja kavbojk!

Kavbojke so bile najprej le delovna oblačila. V 50-ih letih prejšnjega stoletja, pa so postale del uniforme upornih mladih - prvi mladi upornik, ki si jih je nadel,pa je bil znameniti filmski igralec James Dean! Foto: EPA

Ker se je kavbojke takrat povezovalo z uporništvom, jih je bilo celo prepovedano nositi v šolah, gledališčih in restavracijah! Si morate misliti, kako se je svet in naše dojemanje kavbojk spremenil, saj jih sedaj lahko nosimo povsod? Zakaj pa hlačam iz džinska pri nas rečemo kavbojke? Ker so takšne hlače nosili vsi kavboji iz holivudskih filmov!

S kavbojkami plešemo seveda kavbojski ples. Kako?

KAVBOJSKI PLES: Kako se pleše po kavbojsko?