Oglje se lahko uporablja tudi kot gorilno sredstvo. Saj ste že videli žar, ki se kuri z ogljem, kajne? Foto: Pixabay

Poglejmo nekaj dejavnosti, kjer se uporablja oglje:

  • Za gorivo za kuhanje in ogrevanje:
    Oglje gori pri višji temperaturi kot les in z manj dima, kar je idealno za žar, kamin in druge kuhalne naprave. Zaradi teh lastnosti je priljubljeno tudi za ogrevanje v nekaterih regijah.
  • Industrijska uporaba:
    V industrijskih procesih, kot je izdelava železa in jekla, se oglje uporablja kot redukcijsko sredstvo (kemijska reakcija) v visokih pečeh. Tradicionalno je bilo pomembno tudi pri proizvodnji kovin in stekla.
  • Uporaba v kmetijstvu:
    Biooglje, posebna vrsta oglja, se uporablja kot dodatek prsti za izboljšanje rodovitnosti. Pomaga pri zadrževanju vode in hranilnih snovi, kar koristi rastlinam pri njihovi rasti.
  • Medicinska uporaba:
    Aktivno oglje se uporablja v medicini zaradi svoje sposobnosti absorbiranja strupov in plinov. Uporablja se v primerih zastrupitev in v filtrih za prečiščevanje vode in zraka.
  • Umetniška uporaba:
    Oglje se uporablja tudi v umetnosti, zlasti za risanje. Ogljena palčka omogoča umetnikom ustvarjanje izrazitih črt in senčenja.
  • Filtracija in prečiščevanje:
    Oglje, zlasti aktivno oglje, se uporablja v filtrih za prečiščevanje vode in zraka, saj učinkovito odstranjuje nečistoče, kemikalije in vonjave.
  • Tradicionalne in kulturne uporabe:
    V nekaterih kulturah se oglje uporablja v obredih in za izdelavo različnih tradicionalnih predmetov.
Oglje se pridobiva s posebnim postopkom. Foto: Pixabay


Tudi v oddaji Poletni Infodrom so govorili o oglju. Izvedeli boste tudi, kaj so fosilna goriva, kaj je to hitra moda, kako lahko ravnamo okolju prijazneje, kaj je to zeleni prehod in kako spečemo kruh z drožmi.

Poletni Infodrom: Okolje