Oglje se lahko uporablja tudi kot gorilno sredstvo. Saj ste že videli žar, ki se kuri z ogljem, kajne? Foto: Pixabay

Poglejmo nekaj dejavnosti, kjer se uporablja oglje:

 • Za gorivo za kuhanje in ogrevanje:
  Oglje gori pri višji temperaturi kot les in z manj dima, kar je idealno za žar, kamin in druge kuhalne naprave. Zaradi teh lastnosti je priljubljeno tudi za ogrevanje v nekaterih regijah.
 • Industrijska uporaba:
  V industrijskih procesih, kot je izdelava železa in jekla, se oglje uporablja kot redukcijsko sredstvo (kemijska reakcija) v visokih pečeh. Tradicionalno je bilo pomembno tudi pri proizvodnji kovin in stekla.
 • Uporaba v kmetijstvu:
  Biooglje, posebna vrsta oglja, se uporablja kot dodatek prsti za izboljšanje rodovitnosti. Pomaga pri zadrževanju vode in hranilnih snovi, kar koristi rastlinam pri njihovi rasti.
 • Medicinska uporaba:
  Aktivno oglje se uporablja v medicini zaradi svoje sposobnosti absorbiranja strupov in plinov. Uporablja se v primerih zastrupitev in v filtrih za prečiščevanje vode in zraka.
 • Umetniška uporaba:
  Oglje se uporablja tudi v umetnosti, zlasti za risanje. Ogljena palčka omogoča umetnikom ustvarjanje izrazitih črt in senčenja.
 • Filtracija in prečiščevanje:
  Oglje, zlasti aktivno oglje, se uporablja v filtrih za prečiščevanje vode in zraka, saj učinkovito odstranjuje nečistoče, kemikalije in vonjave.
 • Tradicionalne in kulturne uporabe:
  V nekaterih kulturah se oglje uporablja v obredih in za izdelavo različnih tradicionalnih predmetov.
Oglje se pridobiva s posebnim postopkom. Foto: Pixabay


Tudi v oddaji Poletni Infodrom so govorili o oglju. Izvedeli boste tudi, kaj so fosilna goriva, kaj je to hitra moda, kako lahko ravnamo okolju prijazneje, kaj je to zeleni prehod in kako spečemo kruh z drožmi.

Poletni Infodrom: Okolje