To so najkakovostnejše fotografije vesolja, ki nam jih je uspelo posneti do zdaj.
Na njej vidimo na tisoče galaksij.

Galaksije so velikanski sestavi iz zvezd, plinov, medzvezdne snovi in t. i. temne snovi. Morda si že slišal za galaksijo po imenu Mlečna cesta. To je namreč galaksija, v kateri smo tudi mi. V vesolju naj bi bilo več kot 100 milijard galaksij in nekaj izmed njih je vidnih na najnovejši fotografiji vesolja.
Ta fotografija prikazuje zelo majhen košček neba.

Foto: Televizija Slovenija

Na dlan si položi zrnce peska ter roko iztegni proti nebu. Približno tako veliko, kot vidiš zrnce, je velik del neba, ki je bil fotografiran. Neverjetno, kajne? A to še ni vse.

Teleskopi so kot nekakšni časovni stroji. Z njimi lahko vidimo v preteklost. Teleskop James Webb pa je tako zmogljiv, da lahko seže več kot 13 milijard let v preteklost.

Naj razložim, kako je to mogoče.

Svetlobno leto je razdalja, ki jo svetloba prepotuje v enem letu. To je približno 9,5 bilijona kilometrov. Če je nebesno telo oddaljeno od nas 1 svetlobno leto, je svetloba potrebovala eno leto, da je pripotovala do teleskopa, ki je zajel sliko.

Slika nam torej pokaže, kakšno je bilo to nebesno telo pred enim letom. Vidimo torej v preteklost.

Ker je galaksija na sliki od nas oddaljena 4,6 milijarde svetlobnih let, jo na fotografiji vidimo tako, kakršna je bila pred 4,6 milijarde let.

Kako zanimivo!
Ta slika resnično pove več kot tisoč besed. Za nas je pomembna, saj bodo s tako zmogljivimi teleskopi morda odkrili tudi nove skrivnosti vesolja.