Foto: MMC RTV SLO

Pogreb kraljice je zelo pomemben in velik dogodek. V Združenem kraljestvu so zaradi pogreba šole in mnoge trgovine zaprte. Po ulicah in parkih bo kraljičino krsto spremljala množica ljudi, zato mora londonska policija poskrbeti za varnost. Pogreb bo po poročanju BBC-ja varovalo več kot 10.000 policistov.

Prostora v opatiji, kjer bo potekal pogreb, bo za okoli 2000 visokih gostov. Seznam gostov je dolg, med drugim so v London prišli predsedniki ZDA, Francije, Nemčije in Italije, premierji Irske, Avstralije, Kanade, Nove Zelandije in Bangladeša, predsednika Šrilanke in Indije, japonski cesar in številni evropski monarhi. Pogreba se bo udeležil tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor.

Sprva bo potekala približno eno uro dolga slovesnosti v iz opatiji, nato pa se bo kraljeva družina sprehodila v procesiji za krsto do Wellingtonovega slavoloka, kjer bodo krsto naložili na kočijo in jo odpeljali v Windsor, kjer bodo kraljico nocoj pokopali v družinskem krogu v kapeli sv. Jurija.

Nekaj dejstev o kraljici:
1️⃣Bila je britanska monarhinja z najdaljšim stažem in drugi najdlje vladajoči monarh v zgodovini.
2️⃣Elizabeta II. je bila kraljica od svojega 25. leta starosti, ko je nasledila svojega očeta, državi pa je vladala 70 let.
3️⃣Nekaj dni pred smrtjo je sprejela odhajajočega novo angleško ministrsko predsednico Liz Truss.
4️⃣Nasledil jo je njen 73-letni prvorojenec, ki si je izbral ime Karel III in je zdaj novi britanski kralj.
5️⃣Kot kraljici ji je služilo 15 britanskih premierjev.
6️⃣V svojem življenju je poslala okoli 50.000 božičnih voščilnic.

Prenos pogreba si lahko ogledate na 1. programu TV Slovenija, in sicer med 11.25 in 14.10 ter med 16.20 in 18.00.