Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Vzorec na kovinski plošči

2 min 28. 5. 2022

Na mizi vidite doma pripravljeno Chladnijevo ploščo. Sestavljena je iz aluminijaste plošče in pripomočka, ki bo razkril odgovor. Zraven je zvočnik. Pesek namreč lahko oblikujemo v vzorec z zvokom. Na plošči je potresen pesek, ki bo spreminjal obliko glede na frekvenco zvoka. To bo Jasna nastavljala kar preko telefona.
Plošča je postavljena tako, da je preko vodila povezana na opno zvočnika. Jasna je preizkušala delovanje različnih frekvenc in še posebej lepa oblika peska se je ustvarila pri 384 herzih. Vidimo da se oblikuje v približno tako obliko, kot je na sliki.

Zvok je mehansko valovanje, ki se širi po snovi. Ker kovinska plošča ni neskončna, se zvok od robov odbija in tako med seboj ustvarja kombinacije med različnimi valovi, ki prihajajo iz različnih smeri. Tako se ustvarijo posamezni pasovi, ki se ne premikajo. Razen, ko spreminjamo frekvenco in prav to bo Jasna zdaj naredila … vidite, da se iz krogov začenja spreminjati v kvadrate, vse dokler ne pride počasi v drugo obliko.
To se zgodi pri frekvenci 454. Lahko bi bila kakršna koli druga pomešana, nepravilna oblika, ampak počasi, s postopnim višanjem frekvence se je ustvarila čudovita simetrija.
In na to je vplival samo zvok, ki je ustvaril stoječe valovanje.
Pravilen je odgovor A.

Zadnje

Male sive celice