Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Izberi ustrezen logotip!

2 min 10. 12. 2022

Opazili smo, da se je logotip prezrcalil v smeri levo-desno. Do pojava pride zaradi loma svetlobe. Žarki, ki izhajajo iz logotipa, se na poti do našega očesa dvakrat lomijo: najprej pri vstopu v vodo in nato pri izstopu iz nje. Skupni učinek lomljenja žarkov je, da je slika za kozarcem videti prezrcaljena.
Pojav lahko bolje razumemo, če opazujemo pot posameznega žarka. Žarek si lahko predstavljamo kot ozek snop svetlobe, ki izhaja iz laserskega kazalnika. Da bi videli pot žarka, v posodo z vodo stresemo nekaj cedevite, po okolici pa razpršimo nekaj vode. Opazimo, kako se žarek, ki prihaja z desne strani logotipa, preslika ravno na nasprotno stran zaslona, ki stoji za posodo. Ko se z laserjem premikamo po logotipu od desne proti levi, se pika na zaslonu premika ravno v nasprotni smeri, tj. od leve proti desni.
Opazimo, da se žarek, ki prihaja z leve strani logotipa, na zaslonu preslika na desno. Ko se na sliki gibljemo v desno, se pika na zaslonu premika v levo. Ko se na sliki gibljemo v levo, se pika na zaslonu giblje v desno. Logotip je zato videti prezrcaljen v smeri levo-desno.
Če se z laserjem pomikamo po logotipu navzgor, se tudi pika na zaslonu premika navzgor. Ko gremo po logotipu navzdol, gre pika tudi na zaslonu navzdol. Do zrcaljenja v smeri gor-dol tako ne pride.
Pravilen je odgovor B.

Zadnje

Male sive celice