Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Preizkus z modemom

3 min 11. 2. 2023

Vrnimo se v 90. leta prejšjega stoletja. Medtem ko je slog oblačenja skoraj enak, pa je bilo veliko stvari zelo drugačnih. Ena izmed njih je internet. Če si se v začetku 90. let želel povezati z internetom, si moral uporabiti iznajdbo iz 19. stoletja – to je stacionarni telefon.
Halo, prosim za dostavo interneta na naslov … No, ni potekalo čisto tako. Ampak skoraj.
Prikazujemo tipično računalniška postavitev iz tistega časa. Veliko krame, a ne?
Snovalci interneta so vedeli, da je telefonsko omrežje zelo razširjeno, vprašanje je bilo le, kako ga povezati z računalnikom. No, in zato so izumili napravico, ki se ji reče modem. Modem je bil vmesnik, ki je znal pretvoriti človeku slišne zvoke v računalniški jezik ter obratno.

Kaj to pomeni? Poglejmo v praksi. Jasna bo odprla brskalnik netscape, ki je bil takrat najbolj priljubljen brskalnik.
Odpre se ji okence, prek katerega se bo lahko povezala z internetom. Domači modem bo poklical modem ponudnika interneta. Najprej slišimo, da se zavrti telefonska številka, sedem piskov. Potem zazvoni.
Modem ponudnika interneta “dvigne telefon“ – to je seveda mišljeno v prenesenem pomenu. Sedaj pa začenja med njima potekati “pogovor“.
Ej, kako hiter internet mi lahko omogočiš? Joj, malo si daleč, ampak vidim, da si precej zmogljiv, tako da … zmeniva se za 7 kilobajtov na sekundo.

Seveda smo ta malce pogovor karikirali, ampak v resnici je šlo za neko približno vnaprej dogovorjeno zvočno signaliziranje, ki je bilo človeku slišno, saj nam je dalo vedeti, ali smo se uspeli povezati z internetom, poleg tega sta na ta način modema komunicirala o največji mogoči hitrosti dostopa. Ta je bila v primerjavi z današnjim časom precej počasna.

Včasih, kot omenjeno, 7 kilobajtov na sekundo, danes pa optični internet prenaša 12 800 kilobajtov na sekundo. To pomeni, da je bil internet včasih 2000x počasnejši. Si predstavljate, da bi morali toliko časa čakati?
Danes so stacionarne telefone zamenjali mobilni, modem pa brezžični internet. Včasih pa je tale zvok predstavljal človeku slišne zvoke za prenos podatkov.
Pravilen je odgovor A.

Zadnje

Male sive celice