Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Pot trdo kuhanega jajca iz steklenice

2 min 4. 3. 2023

Eksperiment z jajcem ujetim v steklenico nam prikazuje moč tlaka. Najprej bo Jasna prikazala, kako sploh jajce ujeti v steklenico. Prižge papirček, ga vrže v steklenico in hitro da gor jajce. Jajce zaradi spremembe tlaka v hipu potegne notri.
V tej steklenici je Jasna to že naredila. Če steklenico obrne, jajce ne pade ven, ker sta tlaka v steklenici in zunaj nje izenačena. Jajce je preveliko, da bi samo od sebe spolzelo ven iz steklenice. Tudi če bi ustje namazali z oljem, steklenico napolnili z vodo ali si pomagali s čajno žličko, to ne bi pomagalo, ker se jajce prej ustavi.
Kaj pa se zgodi, če Jasna pihne v steklenico? … Jajce potegne do ustja steklenice, kar ji omogoči, da ga s tresenjem spravi ven … To se zgodi zato, ker je Jasna s pihanjem ustvarila višji tlak. Pri tem jajce deluje kot čep, katerega zrak potiska ven.
Več zraka kot dovedemo, bolj se jajce pomika proti ustju steklenice. Nenadoma je tlak znotraj steklenice večji od tlaka na zunanji strani, kar povzroči, da jajce spolzi ven iz steklenice.
Pravilen je odgovor C.

Zadnje

Male sive celice