Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Prehrana čebel pozimi

4 min 11. 11. 2023

Jasna in Jerca imata pripravljene štiri čaše z enako količino nasičene sladkorne raztopine. To je raztopina, ki ima pri določeni temperaturi raztopljeno največjo možno količino topljenca v določeni količini topila. Sedaj nas zanima s katerim dejanjem bomo povečali topnost sladkorja v vodi. (Topnost je največja količina topljenca, ki se še lahko raztopi v topilu. Po navadi jo podajamo kot maso topljenca na maso ali prostornino topila.)
V prvo čašo bomo dodali žlico kristalnega sladkorja in premešali, v drugo čašo bomo dodali mleti sladkor. Tretjo čašo bomo segreli in ji dodali žlico sladkorja. Četrto čašo pa bomo ohladili in ji dodali žlico sladkorja. Kot vidimo, se je sladkor začel raztapljati le v segreti čaši, kar pomeni, da topnost povišamo le s povišanjem temperature.
Z mešanjem in drobljenjem sladkorja lahko povečamo le hitrost raztapljanja sladkorja v vodi, ne pa tudi količine, ki se lahko raztopi pri določeni temperaturi, torej topnosti.
Pravilen je odgovor D.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zadnje

Male sive celice