Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Glasbila in jakost zvoka

2 min 15. 1. 2024

Če potegnemo za struno, ki ni pritrjena na kitaro, zvoka skorajda ne slišimo. Ko je struna pritrjena na kitaro pa lepo zazveni. Zakaj? Ohišje kitare ta tihi zvok, ki ga struna odda močno ojači. Na ta način deluje še veliko drugih glasbil, pa tudi zvočniki. Sedaj ko to vemo, lahko brez težav zvočnik napravimo doma.
Potrebujemo le 2 papirnata kozarčka in tulec. V tulec izrežemo luknjo, v katero bomo položili telefon tako, da bo njegov zvožnik v luknjici. Zvok bo po tulcu potoval na obe strani, kamor pritrdilo lončka (v katera smo že vnaprej izrezali luknjici ravno velikosti tulca). Kozarčka delujeta podobno kot ohišje kitare, zato je zvok iz telefona zdaj slišati glasneje.
Razmislimo, kako do tega pride. Zvok je valovanje, zato se v ohišju kitare ali našem zvočniku odbija od sten. Na poti nazaj sreča zvok, ki potuje v nasprotno smer, in se z njim sešteje. Ker je the odbojev zelo veliko, se zvok nalaga in nalaga in postaja vedno glasnejši. Temu pojavu pravimo resonanca, ohišje kitare oziroma zvočnika, ki nam to omogoča pa RESONATOR.
Pravilen je odgovor A.

Zadnje

Male sive celice