Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Zakaj žogica zavija po zraku?

3 min 5. 2. 2024

Ste se kdaj spraševali, zakaj žoga pri različnih športih izbere ukrivljeno pot letenja? Včasih nepričakovano zavije in preseneti vratarja ali pa nasprotnika na drugi strani mreže in poskrbi za gol oz. točko. A ne Juš?
To je posledica Magnusovega učinka. Ta nam pove, kako zrak vpliva na žogo, ki ima rotacijo, med letenjem skozi zrak. Plast zraka okoli žogice se na eni strani giblje hitreje kot na drugi, kar povzroči razliko v tlakih na površini žogice. Zrak iz območja visokega tlaka hoče vdreti na stran z nizkim tlakom. Nastane sila, ki ukrivi pot žogice.
Magnusov učinek izkoriščajo igralci v mnogih športih, kot so tenis, nogomet, baseball, golf, odbojka, in kriket. Prav magnusov učinek je poskrbel za najbolj znamenite gole v zgodovini športa npr., ko je mladi David Beckham leta 1996 za Manchester United zadel zadetek iz polovice igrišča ali za nas še bolj pomembno, ko je to pred 25 leti uspelo Milenku Ačimoviću. Z njim ni samo poskrbel za zgodovinski zadetek, ampak je odprl vrata Sloveniji k prvemu velikemu nogometnemu prvenstvu.
Pravilen je odgovor B.

Zadnje

Male sive celice